În consecinţă aşa-zisul soviet suprem de la Tiraspol i-a retras pe 28 iunie imunitatea fostului lider al regiunii separatiste Evgheni Şevciuk, dând undă verde pentru atragerea lui la răspundere pentru deturnare de fonduri şi alte încălcări. 

Fuga e ruşinoasă, dar sănătoasă

Fostul lider nu a mai aşteptat să fie audiat şi apoi arestat, a trecut Nistrul cu o luntre şi s-a refugiat la Chişinău, scrie Mold-Street.

Retragerea imunităţii a fost făcută la solicitarea aşa-zisului procuror general al regiunii Anatoli Gureţki, care a venit cu o atare solicitare în faţa deputaţilor locali.

Potrivit lui Anatoli Gureţki pe numele lui Evgheni Şevciuk au fost iniţiate cinci cauze penale, anunţă novostipmr.com.

Primul este pentru abuz de putere, atunci când a decis crearea unui Fond de stabilizare, pe care au fost transferate de pe aşa-zisul cont gazier, unde se acumula plata achitată de consumatori pentru conumul de gaze, circa opt milioane de dolari.

„Ancheta acestui caz, a constatat că Evghenii Şevciuk, care ocupă funcţia publică de preşedinte al rmn în perioada cuprinsă între 5 aprilie 2012 şi 12 aprilie 2016 a deturnat fonduri publice, care urmau să ajungă la fondul social pentru a acoperi deficitul bugetar şi pentru plata pensiilor şi a indemnizaţiilor", a relatat Anatoli Gureţki.

Potrivit aşa-zisului procuror al regiunii în acest fond s-au acumulat bani achitaţi de întreprinderile energetice şi gaziere din Transnistria, iar fostul lider nu avea dreptul să creeze şi să administreze acest Fond.

Contrabanda cu alcool

Cea de a doua cauză a fost iniţiată pe activităţile ilegale ale întreprinderii Biochim din Tighina, care se ocupa de producerea spirtului.

Oleg Petric, unul din deputaţii locali chiar l-a acuzat pe Şevciuk că ar fi primit bani de la activitatea ilicită a acestei întreprinderi, câte 12 cenţi de la fiecare litru de alcool produs de Biochim, iar valoarea prejudiciului doar de la gestionarea neadecvată a întreprinderii a fost estimată la 704.000 de dolari.

În plus Biochim şi Şevciuk au fost implicaţi în scheme de contrabandă cu alcool şi ţigări, pentru care a fost arestat Ghenadii Kuzmiciov, fostul şef al vămii transnistrene. 

Potrivit unor estimări anunţate de Victor Guzun, deputat în sovietul suprem valoarea contrabandei cu alcool şi cu tutun s-a ridicat la 140 de milioane de dolari, iar suma neplătită la bugetul local din taxe vamale şi accize este de 43,5 milioane de dolari.

Al patrulea dosar penal a fost iniţiat pentru decizia de a îngheţa pensiile şi salariile angajaţilor din sectorul public. Anatoli Gureţki a susţinut că banii din Fondul de stabilizare şi de pe contul gazier ar fi fost suficienţi pentru a majora pensiile şi salariile, doar că resursele erau alocate în alte scopuri. 

În plus, Evgheni Şevciuk este acuzat că a urmare a unor mărturi date de doi foşti angajaţi ai organelor de anchetă, care ar fi fost făcute la comandă şi pentru care au fost răsplătiţi.

Şevciuc: E o răfuială politică

La rândul său, Evgheni Şevciuk a declarat pe reţelele de socializare că nici până în prezent nu a beneficiat de imunitate şi că aceasta acţiune este o răfuială politică. Mai mult, acesta a spus că pentru mărturiile împotriva lui, actuala putere de la Tiraspol le-a promis mai multor persoane “bani şi viaţă liniştită”.

Evgheni Şevciuk a fost lider al administraţiei separatiste de la Tiraspol în perioada 2011-2016.