Totodată, surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a examinat astăzi demersul procurorilor privind efectuarea acţiunilor de anchetă în privinţa lui Melniciuc, au declarat pentru Moldova Curată că CSM a autorizat percheziţiile, reţinerea şi aducerea silită a lui Oleg Melniciuc.  

Atât Jurnal TV, cât şi alte instituţii de presă, au scris anterior despre averea lui Oleg Melniciuc, despre cum şi-a angajat rude în instanta sectorului Râşcani, despre faptul că pe numele mamei sale de 79 de ani sunt înregistrate trei spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi şi un teren, toate în capitală, asta deşi femeia locuieşte într-o casă modestă dintr-un sat din nordul Moldovei.

Judecătorul Oleg Melniciuc este unul dintre cei mai cunoscuţi magistraţi din ţara noastră datorită implicării sale în mai multe scandaluri, pornind de la examinarea unor dosare în timpul protestelor violente din aprilie 2009 şi încheind cu procurarea de spaţii pentru rudele sale într-un bloc de apartamente construite pentru judecători la preţ redus.

Recent, Jurnal TV a relatat şi despre donaţiile lui Melniciuc, care cresc ca pe drojdii de la an la an. Şi toate sunt primite de la mama sa, o pensionară din satul Mandâc. De la 10 mii de lei în 2012, la 50 de mii în 2013, apoi la 100 de mii în 2014 şi la 150 de mii în 2015. Suma de 300 de mii de lei, primită anul trecut, este de 1,5 ori mai mare decât banii pe care i-a câştigat magistratul din munca sa. El indică un venit total de aproximativ 200 de mii de lei din activitatea de judecător şi lector universitar. Lunar - cam 17 mii de lei.

Tot anul trecut, în garajul fostului preşedinte al judecătoriei sectorului Râşcani din capitală, pe lângă vechiul Audi, a apărut un Mercedes de jumătate de milion. Se pare că Melniciuc a folosit banii primiţi ca donaţie de la mama sa pentru a-i face un cadou soţiei sale. La cei 300 de mii de lei, magistratul a adăugat 150 de mii, pe care afirmă că i-a obţinut din vânzarea unui teren, şi a cumpărat un SUV de toată frumuseţea - un Mercedes model ML 250 fabricat în 2015.

În proprietatea lui Oleg Melniciuc rămâne automobilul Audi A6, pe care l-a cumpărat în 2008 cu 17 mii de euro. Bunurile mobile şi imobile declarate de magistrat pentru 2016 au o valoare totală de peste 4 milioane de lei. În pofida averii impunătoare, magistratul pare să fi dus anul trecut o viaţă destul de modestă. Cel puţin asta reiese din datele pe care le indică el oficial. Venitul familiei, care pe lângă salariul judecătorului a inclus şi o alocaţie de 30 de mii de lei pe care a primit-o soţia sa, s-a ridicat la o sumă totală de 230 de mii de lei.

Din aceşti bani însă, a fost plătită o rată de 5 mii de euro pentru un apartament cumpărat în ipotecă. Rezultă că cei doi soţi şi copiii lor au trăit cu aproximativ 10 mii de lei pe lună, bani care le-ar fi ajuns şi pentru hrană, şi pentru întreţinerea casei impunătoare de 160 de metri pătraţi, în care locuiesc, dar şi pentru întreţinerea a două maşini. 

Înaintată pentru promovări, candidatura lui Oleg Melniciuc a fost respinsă de doi dintre preşedinţii Republicii Moldova. În privinţa sa există o notă informativă din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care se vorbeşte despre discrepanţe vădite între venitul oficial obţinut şi cheltuielile înregistrate şi despre bănuiala că veniturile ar fi fost obţinute ilegal. SIS califică drept factor de importanţă deosebită faptul că mama judecătorului nu figurează la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat ca persoană care obţine venituri impozabile.