VIDEO

CSM nu s-a pronunţat încă pe marginea avizului consultativ emis de SIS pe numele judecătoarei Domnica Manole

CSM nu s-a pronunţat încă pe marginea avizului consultativ emis de SIS pe numele judecătoarei Domnica Manole
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 27.06.2017 17:37
Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a pronunţat încă pe marginea avizului consultativ emis de Serviciul de Informaţii şi Securitate pe numele judecătoarei Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Membrii structurii au decis la şedinţa de astăzi să amâne examinarea chestiunii, după un demers depus de către Domnica Manole. Judecătoarea afirmă că prin acest aviz se urmăreşte intimidarea sa.

Domnica Manole a expediat CSM-ului o solicitare de amânare din cauza unor probleme de sănătate. Demersul a fost citit de raportorul pe cazul său, Anatolie Ţurcan, şi a fost acceptat.

Astfel, subiectul urmează să fie examinat în cadrul unei alte şedinţe.

Menţionăm că Serviciul de Informaţii şi Securitate a emis două avize în privinţa Domnicăi Manole, dintre care al doilea a fost chiar la cererea judecătoarei. Se invocă factori de risc în activitatea magistratei, abateri la mai multe dosare, inclusiv la decizia de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Informaţiile enunţate de SIS au fost calificate de către Domnica Manole drept un fals prin care se urmăreşte atât reducerea ei la tăcere, cât şi a întregului sistem judecătoresc. Magistrata a contestat în instanţă documentele de la SIS, însă judecătorii au refuzat să examineze demersurile, întrucât avizele consultative nu ar fi acte administrative. Solicitat pentru reacţii la acuzaţii, serviciul de presă al SIS a răspuns laconic că avizul a fost emis în conformitate cu legea.

Amintim că acum un an CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei. Hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi se află încă în examinare. Decizia consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI