Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, rămâne în arest

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, rămâne în arest
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 05.05.2017 16:26
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, rămâne în arest. Judecătorii Curţii de Apel Chişinău au respins demersul avocaţilor şi au menţinut decizia primei instanţe prin care i-a fost aplicată măsura preventivă.

Conform deciziei instanţei, ministrul Transporturilor se va afla în continuare în Penitenciarul nr. 13 din capitală.
 
Acesta este bănuit de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare.

Potrivit anchetei, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

În perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Astfel, în calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanţat de BEI), Administraţia de Stat a Drumurilor, reprezentată de directorul general interimar, a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori şi avize, date cu întârziere de către ASD, precum şi de solicitări privind excluderea unor agenţi economici din proiect şi contractarea altor.

Chirinciuc a fost reţinut pe 27 aprilie, iar a doua zi a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. El riscă până la 15 ani de închisoare.
 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI