Fostul şef al unei subdiviziuni a Biroului Vamal Chişinău şi un subaltern, trimişi în judecată

Fostul şef al unei subdiviziuni a Biroului Vamal Chişinău şi un subaltern, trimişi în judecată
Sursa: jurnal.md Foto: nineoclock.ro 05.05.2017 14:10
Fostul şef al Serviciului audit post-vămuire al Secţiei Control Ulterior al Biroului Vamal Chişinău, care, în prezent deţine o altă funcţie de conducere în cadrul Serviciului Vamal, împreună cu un inspector din subordine, vor compărea pe banca acuzaţilor. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a acestora în judecată, fiind bănuiţi de neglijenţă în serviciu.
 
În perioada iunie – noiembrie 2015, efectuând auditul post-vămuire al unui agent economic, vameşii, fără a verifica toate tranzacţiile de import ale firmei şi a emite concluzii obiective, bazate pe acte originale verificate, au întocmit şi semnat un act de audit post-vămuire care a generat o obligaţie vamală de circa 12 mii de lei.
 
Ulterior, în urma verificării bazelor de date şi a documentelor de serviciu, s-a stabilit că facturile de expediţie cu numerele şi seriile indicate nu figurează ca documente oficiale eliberate agenţilor economici din ţară, nefiind stabilită existenţa acestor documente în original.
 
Mai mult, Serviciul Vamal a efectuat în 2016 un control suplimentar la acelaşi agent economic, în cadrul căruia s-a stabilit că, societăţii respective i-au fost neîntemeiat acordate scutiri la importul de metal. Astfel, s-a stabilit inexistenţa livrării materialelor din metal persoanelor sinistrate din satul Cotul Morii, raionul Hânceşti, şi anume a 812 428 kg de mărfuri cu valoarea în vamă de 6,2 milioane lei, fapt ce a dus la neachitarea în bugetul de stat a peste 1,2 milioane de lei sub formă de plăţi pentru proceduri vamale şi taxă pentru valoarea adăugată.
 
Dacă vor fi recunoscuţi culpabili, aceştia riscă pînă la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI