VIDEO

Platon, noi acuzaţii la adresa şefului închisorii; „Am fost torturat prin înfometare şi bătut”

Platon, noi acuzaţii la adresa şefului închisorii; „Am fost torturat prin înfometare şi bătut”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 03.05.2017 19:36
Veaceslav Platon ar fi fost torturat prin înfometare şi supus violenţei fizice din partea angajaţilor Penitenciarului 13. Cel puţin asta a declarat Platon în faţa instanţei în timp ce au fost examinate mai multe plângeri pe numele administraţiei închisorii. Condamnatul susţine că este sancţionat în permanenţă din motive inventate, astfel încât să nu beneficieze de drepturile pe care le au toţi deţinuţii. De cealaltă parte, juristul penitenciarului susţine că afirmaţiile sunt aberante.

Ca de obicei, Veaceslav Platon a fost escortat în fugă pe coridorul instanţei de judecată de mai mulţi ofiţeri de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. Şedinţa a început cu examinarea cererii lui Platon privind anularea sancţiunii prin care acesta este lipsit de colete. Potrivit documentului, condamnatul a fost sancţionat pentru că ar fi păstrat în celulă obiecte interzise, fapt negat de către Platon.
Reprezentantul penitenciarului a solicitat respingerea cererii şi a calificat-o drept nefondată.

Veaceslav Platon susţine că angajaţii penitenciarului nu respectă drepturile omului, fapt pentru care Republica Moldova ar putea fi sancţionată de CEDO.

Totodată, Platon afirmă că este deţinut în condiţii inumane.

Judecătorul a dispus ca la şedinţa următoare să fie audiaţi patru angajaţi ai Penitenciarului nr. 13 care au efectuat percheziţii în celula lui Platon. Ulterior, a fost examinată cererea privind obligarea administraţiei închisorii de a asigura accesul avocaţilor la clientul lor în fiecare zi. Platon afirmă că şeful închisorii inventează diferite motive pentru ca întrevederile să nu aibă loc.

De cealaltă parte, juristul închisorii a respins acuzaţiile şi a afirmat că instituţia în care activează face tot posibilul ca întrevederile să aibă loc. Atât el, cât şi procurorul au solicitat respingerea cererii. Şedinţa a fost întreruptă şi va continua pe 11 mai.

Unul dintre avocaţii lui Platon susţine că acesta este supus în permanenţă unor provocări din partea penitenciarului.

Anterior, reprezentanţii Penitenciarului nr. 13 au respins toate acuzaţiile aduse de Platon şi avocaţii săi. Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Totodată, i-au fost sechestrate bunuri în valoare de peste 800 de milioane de lei, printre care două apartamente şi acţiuni la compania ASITO. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI