Potrivit procedurii, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată candidaturile propuse de Consiliul Superior al Magistraturii. Igor Dodon însă nu a utilizat acest drept. Decretele privind cei doi magistraţi controversaţi au fost semnate de şeful statului pe 20 mai şi deja au fost publicate în Monitorul Oficial.

Acum aproape trei luni, Radu Ţurcanu a fost promovat tot de CSM în calitate de preşedinte al Judecătoriei Chişinău, fiind singurul înscris în competiţie.

Până la intrarea în vigoare a noii legi cu privire la reorganizarea judecătoriilor şi până la fuzionarea tuturor instanţelor din capitală, Radu Ţurcanu a ocupat postul de vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Botanica.

Anterior, a intrat de mai multe ori în atenţia opiniei publice. Bunăoară, el a declarat că problema corupţiei în sistemul judiciar din ţara noastră ar fi umflată în sondaje. El a fost selectat de CSM pentru a obţine un apartament la preţ preferenţial în condiţiile în care se regăseşte în lista judecătorilor cărora Primăria le-a oferit deja spaţiu locativ gratuit. Totodată, publicaţia „Ziarul de Gardă” a scris despre Ţurcanu că ar fi unul dintre "judecătorii-raider" şi ar fi emis o ordonanţă prin care o companie offshore a devenit proprietara unui pachet de acţiuni de la compania de asigurări ASITO.

Şi controversatul judecător Ghenadie Pavliuc, a figurat în mai multe scandaluri, începând cu decizii dubioase, relaţii de rudenie cu fostul lider al PD, şi până la condamnarea lui Filat şi trimiterea în arest la domiciliu a lui Shor.

Dincolo de reputaţia pătată a magistratului, propunerea acestuia la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău mai este dubioasă şi prin faptul că, potrivit Ziarului de Gardă, la concursul repetat pentru ocuparea unuia din cele 5 posturi de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău s-a înscris doar Pavliuc, care a fost în ultimii ani judecător de instrucţie la fosta Judecătorie Buiucani a capitalei.

Cariera lui Pavliuc este doldora de momente reprobabile. În mai 2015, acesta i-a aplicat lui Ilan Shor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, acesta l-a eliberat pe Shor şi din arestul la domiciliu.

În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, Ghenadie Pavliuc l-a trimis după gratii pe fostul premier Vlad Filat. Tot Ghenadie Pavliuc a fost judecătorul care l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat democrat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare.

În trecut, actualul candidat la funcţia de vicepreşedinte a Judecătoriei Chişinău, a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul dintre ele a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită.

Totodată, magistratul Ghenadie Pavliuc este rudă cu fostul lider al Partidului Democrat, Marian Lupu, lucru pe care l-a confirmat anterior chiar Pavliuc. Acesta a recunoscut în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că îl leagă de Marian Lupu grade îndepărtate de rudenie pe linia soţiei.