Procurorii cer suspendarea ministrului Transporturilor, arestat pentru corupţie

Procurorii cer suspendarea ministrului Transporturilor, arestat pentru corupţie
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 02.05.2017 11:49
Procurorii au expediat astăzi Guvernului un demers prin care au cerut suspendarea din funcţie a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. Solicitarea a fost depusă în contextul cercetării penale a demnitarului într-un dosar de corupţie.

Ministrul se află în arest, fiind bănuit într-un dosar de corupţie.

Potrivit anchetei, acesta a organizat o schemă infracţională cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

În perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Astfel, în calitate de beneficiar al proiectului R6 M1 Ialoveni RSP/W6/05 (proiect finanţat de BEI), Administraţia de Stat a Drumurilor, reprezentată de directorul general interimar, a angajat un inginer-supervizor internaţional pentru relaţia contractor-beneficiar. În pofida faptului că inginerul-supervizor trebuia să obţină aprobarea beneficiarului doar în cazuri excepţionale, şeful ASD l-a somat să ceară aprobarea pentru toate lucrările din cadrul proiectului. Faptele se confirmă prin multiple scrisori şi avize, date cu întârziere de către ASD, precum şi de solicitări privind excluderea unor agenţi economici din proiect şi contractarea altor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI