În prezent, noii judecători sunt numiţi iniţial pentru o perioadă de cinci ani. Numai în cazul în care îşi desfăşoară activitatea în mod corespunzător pe parcursul acestei perioade, judecătorii sunt numiţi până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Potrivit noului proiect de lege, judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. 

De asemenea, proiectul propune completarea Constituţiei cu prevederea referitoare la dreptul preşedintelui de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă se referă la modul de numire şi selectare a judecătorilor CSJ. Se propune ca aceştia să fie numiţi ca şi ceilalţi magistraţi, adică de şeful statului, la propunerea CSM. Astfel va fi redusă influenţa factorilor politici asupra numirii judecătorilor, se spune în nota informativă a proiectului.

Iniţiativa mai prevede eliminarea obligativităţii de a avea o experienţă de 10 ani pentru a accede la CSJ.

Totodată, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. Din componenţa CSM nu va mai face parte Procurorul General.

Proiectul vine cu o completare a Constituţiei şi în ceea ce priveşte imunitatea magistraţilor, care va suna în felul următor: „Judecătorii au doar imunitate funcţională în condiţiile legii”.

Iniţiativa va deveni lege numai dacă deputaţii reuşesc, până pe 3 mai, să-l voteze şi în lectura a doua.