„În timpul acţiunilor de urmărire penală, bărbatul a opus rezistenţă şi a încercat să evadeze, baricadându-se la balconul apartamentului situat la etajul şase. La faţa locului a fost chemată Poliţia şi forţele speciale pentru a evita orice risc, dat fiind faptul că existau informaţii că bănuitul este înarmat”, se arată într-un comunicat al CNA.

Până la urmă, Rotaru a fost escortat la CNA pentru audieri, fiind reţinut pentru 72 de ore.

Potrivit informaţiilor, fostul preşedinte al raionului Criuleni este bănuit de estorcarea a 1,7 milioane de lei de la câţiva agenţi economici implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Denunţătorii susţin că bănuitul ar fi exercitat presiuni asupra lor pentru a obţine banii.

„În 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate „ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro, pentru proiectul „CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi „CRING”, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene”, se mai notează în comunicat.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, Vitalie Rotaru riscă până la 15 ani de închisoare.