Cu ce s-au soldat percheziţiile din 2015 ale procurorilor la Metalferos; Ordonanţa a fost emisă peste trei săptămâni de la verificări

Cu ce s-au soldat percheziţiile din 2015 ale procurorilor la Metalferos; Ordonanţa a fost emisă peste trei săptămâni de la verificări
Sursa: anticoruptie.md Foto: CIJM 13.03.2017 16:36
Pe 20 octombrie 2015, în urma unor acuzaţii lansate de fostul prim-ministru Vlad Filat de la tribuna Parlamentului, ofiţerii şi procurorii Anticorupţie au descins la sediile mai multor instituţii publice bănuite de implicare în scheme de corupţie. Atunci, Procuratura Generală a anunţat oficial că a iniţiat un şir de acţiuni procesuale în cadrul investigaţiilor vizând activitatea întreprinderilor S.A. Moldovagaz, S.A. Moldtelecom şi S.A. Metalferos.

Procurorii au ridicat un volum mare de documente care vizează activitatea economico-financiară a acestor companii, după care nu au mai oferit informaţii publice despre mersul anchetei, notează portalul Anticorupţie.

Într-un răspuns oficial oferit Centrului de Investigaţii Jurnalistice de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale se arată că la trei săptămâni de la acele percheziţii, pe 16 noiembrie 2015, a fost emisă ordonanţă de refuz de pornire a urmăririi penale. Procurorii nu au identificat niciun motiv pentru a investiga penal activitatea Metalferos, chiar dacă „au fost întreprinse toate acţiunile necesare pentru verificarea multilaterală a circumstanţelor care au servit temei pentru iniţierea acestuia, inclusiv şi ridicări de documente, audieri, examinarea actelor de control efectuate de organele de stat competente: Curtea de Conturi, Inspectoratul Fiscal şi Inspecţia Financiară”.Într-o anchetă publicată recent de Centrul de Investigaţii Jurnalistice sunt descrise scheme dubioase prin care Metalferos face sau a făcut în trecut achiziţii de metale. Multe dintre aceste firme au fost vizate anterior în hotărâri judecătoreşti.

La 15 octombrie 2015, în ziua în care a fost reţinut de ofiţerii CNA, fostul premier Vlad Filat s-a adresat de la tribuna centrală a Parlamentului către procurorul general şi i-a cerut „să clarifice câte miliarde s-au furat de la Moldtelecom, câte milioane se fac la Metalferos, câte milioane se fac din tarifele la gaz, energie electrică”. A doua zi, procurorii s-au autosesizat şi au făcut percheziţii la sediile companiilor, dar acţiunile oamenilor legii nu s-au soldat cu pornirea vreunui dosar penal. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI