Procurorii au ridicat un volum mare de documente care vizează activitatea economico-financiară a acestor companii, după care nu au mai oferit informaţii publice despre mersul anchetei, notează portalul Anticorupţie.

Într-un răspuns oficial oferit Centrului de Investigaţii Jurnalistice de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale se arată că la trei săptămâni de la acele percheziţii, pe 16 noiembrie 2015, a fost emisă ordonanţă de refuz de pornire a urmăririi penale. Procurorii nu au identificat niciun motiv pentru a investiga penal activitatea Metalferos, chiar dacă „au fost întreprinse toate acţiunile necesare pentru verificarea multilaterală a circumstanţelor care au servit temei pentru iniţierea acestuia, inclusiv şi ridicări de documente, audieri, examinarea actelor de control efectuate de organele de stat competente: Curtea de Conturi, Inspectoratul Fiscal şi Inspecţia Financiară”.

Într-o anchetă publicată recent de Centrul de Investigaţii Jurnalistice sunt descrise scheme dubioase prin care Metalferos face sau a făcut în trecut achiziţii de metale. Multe dintre aceste firme au fost vizate anterior în hotărâri judecătoreşti.

La 15 octombrie 2015, în ziua în care a fost reţinut de ofiţerii CNA, fostul premier Vlad Filat s-a adresat de la tribuna centrală a Parlamentului către procurorul general şi i-a cerut „să clarifice câte miliarde s-au furat de la Moldtelecom, câte milioane se fac la Metalferos, câte milioane se fac din tarifele la gaz, energie electrică”. A doua zi, procurorii s-au autosesizat şi au făcut percheziţii la sediile companiilor, dar acţiunile oamenilor legii nu s-au soldat cu pornirea vreunui dosar penal.