„Faptul în cauză îngrădeşte accesul avocaţilor la căutarea dosarelor clienţilor lor. Avocaţii pierd timpul atât de preţios pentru alte activităţi în folosul persoanelor pe care le apără sau le reprezintă în instanţă şi sunt puşi în situaţia de a fixa şi a reţine în memorie cauze civile, penale sau administrative doar după numărul electronic al dosarului”, se arată în demersul semnat de conducerea UAM pe 3 februarie.

„Totul se ascunde după sintagma, veşnic actuala sintagmă: informaţia „reprezintă date cu caracter personal” – Uniunea Avocaţilor din Moldova susţine că argumentul respectiv poate fi uşor contestat, deoarece opţiunea respectivă de căutare, după numele şi prenumele inculpatului, este disponibilă pe site-urile echivalente din alte state, „aşa-numitele date cu caracter personal au fost şi sunt afişate pe tabla de anunţuri informative din toate instanţele de judecată, iar şedinţele de judecată sunt publice, oricine poate vedea persoana în cauză, poate afla detalii despre procesele şi hotărârile judecătoreşti”.

Avocaţii au solicitat ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, ca până la finalizarea lucrărilor de mentenanţă pe instante.justice.md, să dispună reincluderea în opţiunile de căutare pe Portalul instanţelor de judecată a casetei ce include numele şi prenumele persoanei. Până la acest moment, Vladimir Cebotari nu a ieşit cu o declaraţie publică la subiectul respectiv.

După ce ZdG a semnalat că prin modificările respective este îngrădit accesul jurnaliştilor, dar şi al tuturor cetăţenilor care doresc să afle detalii despre procesele şi hotărârile judecătoreşti în care figurează funcţionarii judecaţi, Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti a venit cu un comunicat de presă în care invocă faptul că excluderea posibilităţii de căutare după nume şi prenume este o măsură cerută de cetăţeni care ar fi adresat „obiecţii privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanţelor de judecată”.