În cadrul unei şedinţe a instanţei de fond din noiembrie, Ion Mereuţă a depus cerere prin care a solicitat aplicarea măsurilor de asigurare prin suspendarea ordinului Ministerului Sănătăţii. Judecătoria sectorului Centru a respins însă cererea ca fiind neîntemeiată, scrie Anticorupţie.

Curtea de Apel Chişinău a acceptat recursul declarat de Ion Mereuţă şi urma să-l examineze în ianuarie. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a cerut însă ca acest caz să fie strămutat la o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel. Angajatul instituţiei a invocat că există bănuieli „că nepărtinirea judecătorilor Curţii de Apel Chişinău ar putea fi ştirbită de circumstanţele pricinii şi de calitatea participanţilor la proces”.

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie, de competenţa cărora ţinea strămutarea acestei cauze, au respins cererea şi au dispus ca aceasta să fie examinată în continuare la Curtea de Apel Chişinău. 

Amintim că Larisa Catrinici a fost numită director al Institutului Oncologic pe 26 noiembrie 2016. Academicianul Ion Mereuţă, care a candidat la aceeaşi funcţie, a declarat atunci că tot concursul a fost o farsă şi că Larisa Catrinici a fost numită în funcţie strict pe criterii de protecţionism.

„A fost un concurs de farsă, bazat pe favoritism şi protecţionism. Doamna ministru (Ruxanda Glavan, n.r.) a declarat în urmă cu un an că ea o va pune pe dna Catrinici, indiferent de situaţie. Asta a şi făcut. Directorul Institutului Oncologic trebuie să aibă competenţă în oncologie. Eu sunt şef de Catedră de Oncologie, director de clinică universitară, am susţinut teza în oncologie. Managerul trebuie să aibă o competenţă în specialitate, dar dumneaei este terapeut, medic de familie. Ce atribuţii are cu oncologia?”, a declarat atunci Ion Mereuţă pentru Jurnal.md.

Concursul propriu-zis a fost învăluit în ceaţă de la bun început, desfăşurându-se în condiţii neclare, cu abateri şi într-un vid informaţional. Acest lucru a fost confirmat şi de Centrul Anticorupţie care, într-o scrisoare oficială adresată ministrei de profil, Ruxanda Glavan, menţionează expres că, la stabilirea criteriilor de evaluare a candidaţilor, au fost comise grave erori. 

În special, este vorba despre calificarea profesională a candidatului care trebuie să deţină nu doar o experienţă de manager, ci şi în domeniul specific al oncologiei. Totodată, CNA a atras atenţia autorităţilor că, potrivit legii, viitorul şef de la Oncologie trebuie să deţină grad ştiinţific. Respectiv, acest criteriu urma să fie inclus în condiţiile de concurs. Reeevaluarea criteriilor a fost solicitată şi de comunitatea ştiinţifică.

În ciuda acestui aspect, Larisa Catrinici a fost desemnată director, deşi nu deţine nici grad ştiinţific, nici nu are specializare în oncologie. Mai mult, Catrinici se află şi într-un vădit conflict de interese, în situaţia în care interimatul şefiei la Institutul Oncologic a fost deţinut de fratele ei, Sergiu Stepa. 

Mai menţionăm că Larisa Catrinici a fost inclusă la alegerile parlamentare din 2009 în lista demnitarilor cu probleme de integritate, întocmită de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat, din care face parte şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice. „A semnat proiectul Legii privind asigurarea construcţiei Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie care, în opinia societăţii civile, promovează abuziv interesele unor investitori privaţi, precum şi interesele departamentale sau personale ale responsabililor din cadrul Ministerului Sănătăţii. La 20 februarie 2009, fiind degrevată din funcţia de ministru, Larisa Catrinici a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid, convocând conducătorii instituţiilor medico-sanitare la o şedinţă cu tentă electorală”, potrivit detaliilor oferite în 2009 de jurnalişti.

Tot în 2009, fosta ministră a declarat că Valeriu Boboc, tânărul ucis în bătăi în centrul Capitalei în noaptea de 7 spre 8 aprilie, a decedat fiind intoxicat cu o substanţă necunoscută. Expertizele suplimentare au arătat însă că victima a murit în urma loviturilor în regiunea capului.

În tot acest timp, Larisa Catrinici nu a comentat acuzaţiile care i se aduc în legătură cu desemnarea ei în funcţia de director al Institutului Oncologic.