Abia după trei săptămâni de la solicitarea Uniunii Avocaţilor de a identifica un spaţiu pentru avocaţi în incinta Curţii de Apel Chişinău, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Chişinău şi Ministerul Justiţiei au venit cu un răspuns. Acestea susţin că, în prezent, Curtea de Apel este în proces de pregătire a spaţiilor predestinate avocaţilor, scrie portalul Bizlaw.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, Iurie Iordan, susţine că spaţiile destinate avocaţilor sunt amplasate la etajul doi al blocului vechi. Potrivit acestuia, deocamdată birourile nu sunt finisate, astfel încât apărătorii să le poată utiliza.

Chiar dacă sediul Curţii de Apel Chişinău a fost recent reconstruit, nu au fost create condiţii pentru munca avocaţilor, care participă la şedinţele de judecată în această instanţă. Astfel, apărătorii nu au o sală de aşteptare, unde să îşi poată face notiţe, fixa argumente pentru a le prezenta magistraţilor sau să îşi revizuiască pledoariile. Totodată, aceştia nu dispun de un vestiar unde să îşi îmbrace robele.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2017, toate procesele de judecată de la Curtea de Apel Chişinău au loc doar în incinta sediului de pe strada Teilor, 4, după ce sediul a fost renovat. Pentru lucrările de renovare, dar şi pentru extinderea spaţiului s-au cheltuit aproximativ 82 de milioane de lei. Banii au fost alocaţi din bugetul de stat. Astfel, instanţa dispune de o suprafaţă de peste 9.300 metri pătraţi. „Lucrările de reconstrucţie au fost proiectate şi realizate astfel încât să fie respectate toate rigorile pentru a asigura buna funcţionare a instanţelor”, declara atunci purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Chişinău, Octeabrina Popa.Autor: Victoria Zaharia