Şedinţa de la Curtea de Apel a început cu mai multe cereri depuse de avocatul care reprezintă interesele copiilor lui Veaceslav Platon. El a cerut să fie audiaţi doi martori, dar solicitarea a fost respinsă. Ulterior, judecătorii au anunţat că prin intermediul cancelariei au primit o cerere de apel din partea mamei lui Platon. Unul dintre avocaţi afirmă că femeia devine automat parte în proces şi urmează să fie citată la următoarea şedinţă.

„Prin sentinţa primei instanţe, Judecătoria Buiucani, a fost privată de un şir de acţiuni. Persoana nici nu a fost atrasă în judecată, la Buiucani. Nu a fost recunoscută ca persoană responsabilă sau să aibă un oarecare statut. Ea a fost privată de un anumit bun, despre care a aflat în sentinţa care deja a fost contestată de apărători. Instanţa a încercat să evite acest moment, a încercat să examineze această cauză în continuare fără un apelant, dar insistenţa apărătorilor şi a altor participanţi la proces, totuşi i-am impus pe magistraţi să respecte Codul de Procedură Penală”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Apărătorul a precizat că Veaceslav Platon nu a avut posibilitatea să-şi susţină integral cererea de apel, întrucât a fost întrerupt. 

„Când pleda în susţinerea apelului său, Veaceslav Platon a fost întrerupt, iar asta m-a impus pe mine, ca apărătorul lui, să intervin, să fac obiecţie. Acest lucru a iritat multstimatul colegiu şi m-a înlăturat din sala de judecată. Dânşii consideră că prea mult timp ocupă pledoaria lui Veaceslav Platon. Necătând la faptul că el nu poate fi limitat în termen. I-au înaintat lui Veaceslav Platon o condiţie: azi tu vei pleda numai o oră şi jumătate”, a precizat avocatul.

Rudenco a mai spus că, la şedinţa anterioară, partea apărării a depus lista martorilor, însă instanţa nu a acceptat nicio persoană pentru audieri.

Amintim că, în aprilie, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Lui Platon i-au fost sechestrate bunuri de peste 800 de milioane de lei, care urmează să fie încasate de Banca de Economii din valoarea bunurilor care aparţin acestuia. Ulterior, instanţa de apel a ridicat sechestrul de pe imobilele şi conturile mai multor companii de asigurări care figurează în dosar. Asta deşi procurorii anticorupţie au constatat că banii ar avea provenienţă ilegală şi ar fi fost spălaţi de afacerist. Avocaţii lui Platon au declarat atunci că, la adoptarea unei sentinţe definitive, mijloacele financiare nu vor mai ajunge în vistieria statului.