Renato Usatîi spune că atât Plahotniuc, cât şi mai mulţi apropiaţi de ai săi au cerut să le fie retrasă cetăţenia rusă.

„El şi mai mulţi oameni din echipa lui au depus cerere ca să le fie anulată cetăţenia, adică să nu mai fie cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Plahotniuc doar înţelege toate colindele lui criminale care au avut loc în ultimii ani şi cu mulţi ani în urmă pe teritoriul Federaţiei Ruse. Plahotniuc a înţeles că o să fie tras la răspundere penală ca cetăţean al Federaţiei Ruse”, spune Usatîi.

Liderul formaţiunii „Partidul Nostru” susţine că dosarul penal intentat la Moscova pe numele lui Vladimir Plahotniuc este deschis în legătură cu altă crimă şi nu are nicio tangenţă cu tentativa de omor asupra bancherului Gherman Gorbunţov. 

„Nu are nicio treabă. Ruşii nu au dreptul să pornească dosar penal pe tentativa de omor a lui German Gorbunţov că: Gorbunţov este cetăţean al Federaţiei Ruse, da, Plahotniuc este cetăţean, dar din momentul când există o anchetă în state unde a avut loc crima, cum există astăzi o anchetă în Marea Britanie, nu au dreptul nici ruşii să pornească dosar penal şi nici moldovenii nu au avut dreptul. Azi, spre exemplu, englezii îl condamnă pe Proca şi Plahotniuc ca să iasă curat, îl condamnă în Moldova pe acelaşi Proca. Nu poate fi o persoană condamnată de două ori pe aceeaşi crimă în state diferite. E absurd. Dacă nu era ancheta Marii Britanii, ruşii erau obligaţi să pornească, pentru că e cetăţean al Federaţiei Ruse”, a mai spus liderul PN.

Mai mult, Usatîi a combătut declaraţiile şefului biroului Interpol din ţara noastră, care a respins informaţia apărută în presa rusă precum că Vladimir Plahotniuc a fost anunţat în urmărire internaţională pentru omor.

„Dar şeful Interpolului din Moldova el deja ce este la noi, procuror, judecător? Vă daţi seama ce frică trebuie să ai în faţa lui Plahotniuc sau câţi bani trebuie să primeşti de la el lunar? El nu are dreptul, ca şef Interpol, să dea aşa declaraţii. Pentru asta este comisia de la Lyon. Plahotniuc pentru asta şi l-a pus pe Pârlog acolo, ca să fie la curent cu tot ce se întâmplă acolo. Cum şi domnul Nagacevschi a spus ieri că nu, că ruşii au încălcat mai multe proceduri. Dar de unde ştii procedurile care au avut loc”, a punctat Usatîi.

„Să nu mai fie speculaţii că unii sunt cu tancurile ruseşti, iar alţii sunt cu avioanele de la NATO, trebuie să fie creat un grup internaţional de anchetatori din România, SUA, Federaţia Rusă, Austria, Italia. Deci, toate statele în care Plahotniuc este vizat într-un dosar sau în mai multe dosare. Când se va pronunţa acest grup internaţional de lucru, atunci Plahotniuc nu va mai avea posibilitatea de a specula că ruşii se răfuiesc din cauza că l-am întors pe Rogozin”, a adăugat Usatîi.

Potrivit portalului kommersant.ru, avocatul lui Vladimir Plahotniuc în acest caz este Armen Zadoian. Solicitat pentru un comentariu de către sursă, acesta a spus că deocamdată nu poate face declaraţii, deoarece nu are o reacţie din partea clientului său.

Menţionăm că Vladimir Plahotniuc este învinuit în Rusia de omor şi tentativă de omor şi a fost anunţat în urmărire internaţională într-un dosar deschis de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal TV de către ofiţerul de presă al Judecătoriei Basmannîi din Moscova, Iunona Ţariova. Şeful PD este acuzat că ar fi implicat în cel puţin două asasinate comise cu deosebită cruzime, iar crimele ar fi avut loc în afara hotarelor Federaţiei Ruse. De cealaltă parte, serviciul de presă al Partidului Democrat a calificat acţiunile structurilor de anchetă de la Moscova drept un act de hărţuire şi persecuţie politică.

Amintim că Vladimir Plahotniuc este vizat şi într-o anchetă penală deschisă în România pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune, dar şi spălare de bani. Urmărirea penală a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon încă în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev.