În cererea lui Veaceslav Platon se spune că Vladimir Plahotniuc împreună cu mai multe persoane, printre care finul său de cununie, Andrian Candu, fostul guvernator BNM Dorin Drăguţanu, dar şi actualul - Sergiu Cioclea, ar fi săvârşit tentativa de escrocherie şi spălare de bani atunci când au propus Băncii Transilvania din România să cumpere un pachet de acţiuni în mărime de 38,9% de la Victoriabank. Acţiunile aparţin unei companii cipriote şi au fost cumpărate din banii furaţi de la Banca de Economii, spune Platon.

„Astfel, cunoscând cu certitudine că acest pachet de acţiuni are o provenienţă ilicită, fiind achiziţionat din banii sustraşi de la Banca de Economii în urma furtului miliardului şi supus confiscării ca bunuri rezultate din săvârşirea infracţiunii, organizaţia criminală menţionată mai sus, ascunzându-se iniţial în spatele proprietarilor nominali ai companiei INSIDOWN - Peter Paul Fischer, cetăţean al Germaniei, dentist de profesie, şi ulterior, Serghei Lobanov, cetăţean al Federaţiei Ruse, a indus în eroare conducerea Băncii Transilvania şi a convins-o să procure pachetul de acţiuni care a aparţinut companiei INSIDOWN”, a declarat Veaceslav Platon. El a descris şi rolul apropiaţilor lui Plahotniuc.

„Vreau să menţionez faptul că personal m-am ocupat de tranzacţia reversibilă de vânzare a acţiunilor Victoriabank către compania Insidown. Mai mult decât atât, toate negocierile le-am purtat cu Vladimir Plahotniuc, cu asistentul său Serghei Iaralov şi cu Ilan Şor. Rolul lui Andrian Candu, pe atunci vicepremier şi ministru al Economiei, a fost elaborarea şi adoptarea unui sprijin legislativ cu oferirea garanţiilor de stat şi trecerea furtului secolului pe seama cetăţenilor, precum şi implicarea şi participarea fostului Guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care a supravegheat şi finanţat sustragerea mijloacelor băneşti din rezervele instituţiei pe care o conducea”, a mai a scris Platon.

Afaceristul mai spune că pachetul de acţiuni în mărime de 38,2% cumpărat în 2011 de la Plahotniuc, iar în 2014 procurat înapoi de acesta, a fost evaluat la 40 de milioane de dolari. Cu privire la furtul din sistemul bancar, Platon mai punctează:  „Schema de sustragere a mijloacelor financiare din Banca de Economii, bani eliberaţi sub formă de credite, în principiu, consta în transferarea mijloacelor financiare pe contul unei bănci din Letonia. Acolo mai multe companii nerezidente aveau deschise conturi pe care erau transferaţi banii în decurs de 3-5 zile, după care mijloacele financiare reveneau înapoi la Banca de Economii sau la Victoriabank”.

Pentru a-i fi verificate declaraţiile, Platon le-a sugerat angajaţilor DIICOT să interpeleze instituţiile de drept din Letonia. Tot el spune că este gata să treacă şi testul poligrafic. La sfârşitul cereriii sale, Platon a menţionat:

„Sunt gata să acord orice ajutor instituţiilor române de drept în investigarea cazului şi a circumstanţelor expuse de mine. În Republica Moldova, sunt deţinut politic la comanda organizaţiei criminale condusă de Vladimir Plahotniuc, de aceea sper să facă dreptate justiţia română”, a afirmat afaceristul. Potrivit reprezentantei Serviciului de presă al BNM, scrisorile expediate de Veaceslav Platon au fost remise instituţiilor de drept din Republica Moldova.

Anterior, Vladimir Plahotniuc şi Dorin Drăguţanu au respins acuzaţiile.

Amintim că Drăguţanu şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale în septembrie 2015, înainte de expirarea mandatului. El a fost acuzat de mai mulţi politicieni, dar şi de societatea civilă pentru situaţia dezastruoasă în care a ajuns sistemul bancar.

Precizăm că, potrivit portalului bizlaw.md, acţiunile Victoriabank ar putea fi vândute la începutul anului viitor cu aproximativ 37 de milioane de euro. Comisia Naţională a Pieţei Financiare planifică organizarea licitaţiei pe 16 ianuarie 2018. Recent, Banca Naţională a Moldovei a permis ca Banca Transilvania, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, să achiziţioneze toate acţiunile Victoriabank. Beneficiarul companiei cipriote care deţine pachetul menţionat de Platon este Serghei Lobanov. Anul trecut acesta a fost exclus din Consiliul de administraţie al Victoriabank.