Magistraţii s-au pronunţat ca urmare a sesizării formulate de către judecătoarea Domnica Manole, eliberată din funcţie.

În cadrul examinării, Domnica Manole a spus că aceste norme contravin principiului separării puterii în stat şi Constituţiei şi că avizele emise de SIS atentează la principiul independenţei şi uzurpează atribuţiile puterii judecătoreşti.

În urma deliberărilor, preşedintele Curţii, Tudor Panţâru, a declarat că, examinând materialele dosarelor şi după audierea argumentelor părţilor, Curtea reţine că legea fundamentală consacră principiul independenţei, inamovibilităţii judecătorului. Curtea a relevat că independenţa judecătorului este o garanţie împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-şi îndeplinească rolul de gardieni ai drepturilor şi libertăţilor omului. Curtea a menţionat că verificarea judecătorilor de către SIS interferează cu independenţa puterii judecătoreşti.

În continuare, Curtea va emite o adresă Parlamentului în vederea excluderii paralelismelor legislative în materia verificării integrităţii tuturor titularilor sau candidaţilor la funcţii publice.

În luna aprilie a anului trecut, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de judecătoare şi a sesizării preşedintelui CEC de atunci, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, decretul fiind publicat la sfarşit de iulie. Magistrata a apreciat decizia CSM ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depăşirea flagrantă a tuturor prevederilor legale. Domnica Manole mai declara că hotărârea CSM are şi scopul de a intimida alţi judecători care ar putea proceda cum a procedat ea, atunci când nu s-a lăsat influenţată de către factorul administrativ.