Dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Bălţi mai bine de o lună, iar recent instituţia a respins cererea de chemare în judecată a preşedintelui ţării.

Decizia Curţii de Apel nu mai poate fi atacată. În acest context, Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole, a înregistrat o petiţie la Curtea Constituţională.

Amintim că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălţi după ce şeful statului nu a dorit ca recursul Domnicăi Manole să fie examinat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în care a activat anterior Manole.

Motivul: foştii ei colegi ar putea să nu fie imparţiali, fapt contestat de către Domnica Manole. Cât priveşte opinia Preşedinţiei pe marginea întregii acţiuni de judecată, reprezentanţii instituţiei au menţionat că e dreptul Domnicăi Manole de a se adresa cu asemenea demersuri.

Menţionăm că Domnica Manole a contestat şi decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă.

 În iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei. Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal. CSJ a refuzat să anuleze decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea. Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar şi îngrijorarea membrilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.

Recent, Curtea Constituţională i-a dat dreptate Domnicăi Manole într-un caz de contestare a normelor care permiteau verificarea judecătorilor de către SIS.