Şedinţa de judecată a început cu solicitarea procurorului de caz de a-i fi restituită mamei lui Veaceslav Platon cererea de apel prin care a contestat sentinţa fiului său, după ce a pierdut mai multe acţiuni la o bancă. Potrivit acuzatorului, motivul restituirii ar fi faptul că apelul a fost expediat de pe adresă poştală a Biroului Asociat de Avocaţi în care activează apărătorii lui Platon.

Judecătorii au restituit apelul, iar ulterior au refuzat să examineze un alt apel înregistrat în cancelaria instanţei. Avocaţii lui Platon au depus un şir de cereri, însă toate au fost respinse de complet. Acest lucru a generat mai multe cereri de recuzare, care au avut acelaşi rezultat. Mai mult, doi dintre apărători au fost daţi afară din şedinţă pentru că depuneau cereri. Printre solicitările părţii apărării s-a numărat şi audierea lui Veaceslav Platon, judecătorii însă nu au vrut să-l asculte pe afacerist şi au finalizat cercetarea judecătorească.

După câteva ore de şedinţă, Platon a solicitat întrerupere, acuzând dureri de dinţi, însă judecătorii au refuzat. După ce a insistat, şi Veaceslav Platon a fost dat afară din sala de şedinţe. Deocamdată, nu se ştie dacă Platon va participa la proces.

Mai mult, avocatul a declarat că recent a descoperit că hotărârea judecătorilor de ridicare a sechestrului de pe conturile mai multor companii era deja cunoscută de membrii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

După şedinţă, procurorul de caz a refuzat să comenteze solicitarea sa cu privire la restituirea cererii de apel depusă de mama lui Platon.

Ca şi în prima instanţă, procurorul a cerut în pledoaria sa ca Veaceslav Platon să fie condamnat la 23 de ani de închisoare. La următoarea şedinţă, care va avea loc pe 18 decembrie, vor pleda apărătorii lui Platon. Anterior, prin intermediul grefierei, preşedinta completului de judecători a refuzat să comenteze acuzaţiile avocaţilor, iar reprezentanţii Serviciului de presă al CNPF nu au răspuns la telefon.

Amintim că, în aprilie, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Lui Platon i-au fost sechestrate bunuri de peste 800 de milioane de lei, care urmează să fie încasate de Banca de Economii din valoarea bunurilor care aparţin acestuia. Ulterior, instanţa de apel a ridicat sechestrul de pe imobilele şi conturile mai multor companii de asigurări care figurează în dosar. Asta deşi procurorii anticorupţie au constatat că banii ar avea provenienţă ilegală şi ar fi fost spălaţi de afacerist. Avocaţii lui Platon au declarat atunci că, la adoptarea unei sentinţe definitive, mijloacele financiare nu vor mai ajunge în vistieria statului.