După intervenţia prin skype a lui Valeriu Halupa în cadrul unei emisiuni difuzate la unul dintre posturile deţinute de Plahotniuc, Vitalie Proca a ţinut să facă mai multe precizări cu privire la declaraţiile acestuia.

Ceea ce îl vizează pe Halupa Valera, toate-s bune şi frumoase până la un punct şi anume faptul că el ne spune nouă că după ce a fost la Londra şi a văzut casa, domicilierea lui Gherman Gorbunţov, că el nu a avut cunoştinţă de cauză, că a aflat lucrurile acestea din mass-media şi a venit, direct s-a dus la Procuratură şi a spus despre aceste lucruri, e o totală minciună şi anume: Valera e implicat direct în treaba aceasta de la început, adică Valera a fost cu mine la întâlniri, cu Vanea Pisatel, în diferite locuri în oraş unde lucrul acesta a fost discutat. Valera ştia din timp, până a fi săvârşit, că lucrul acesta o să se întâmple. Mai mult ca atât, după discuţiile noastre, cu mine, cu dânsul, cu Vanea Pisatel, Valera tocmai atunci a plecat pentru prima dată la Londra, a verificat nişte lucruri, s-a întors înapoi. În momentul când s-a întors prima dată, el s-a dus în Transnistria de unde a adus un pistol Makarov cu amortizator, cu patroane pe care mi le-a dat pe podul de la Viaduct, lângă Mall, mi le-a transmis într-o seară”, a povestit Proca aseară, într-o intervenţie la „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Potrivit lui Proca, anume Halupa e omul cu care s-a întâlnit când a mers la Londra. „Eu când am ajuns cu paşaportul meu cu un autobuz până în Milan şi prin Milan am cumpărat un bilet deja pe paşaportul românesc, care tot a fost făcut cu ajutorul lui Halupa, prin intermediul unui prieten de-al lui, cunoscut, în perioada primei şi a doua dată când el zburase la Londra. Fiind la Londra el nu numai că a întâlnit armele, el m-a întâlnit şi pe mine, el m-a ajutat să mă cazez. El mi-a transmis din nou armele acolo pe loc. Noi într-adevăr am fost, am văzut sediul unde lucra Gorbunţov. Am văzut locurile, am văzut traseurile, am văzut tot. El a fost cu mine de „n” ori, de multe ori acolo, noi am văzut totul. El m-a ajutat să mă cazez într-un loc în altul. Valera Halupa, dacă tot spune că colaborează cu Procuratura şi colaborează de mulţi ani de zile, se primesc următoarele... nu-mi pot explica un lucru. Fapta e făcută în 2012, el a fost la Procuratură direct după aceea. Eu după acest moment am mai stat un an afară. Dacă eu mă duceam şi era aşa cum spune Valera, că el se ducea la Procuratură, eu eram arestat acolo pe loc, era arestat Pisatel, era arestat şi domnul Plahotniuc, eram arestaţi toţi. Adică, nu era nicio urmă, că nu se putea ca Procuratura să nu se sesizeze, mai ales că noi eram în vizor, pentru că oamenii de genul nostru sunt luaţi în vizor, unu la mână. Doi la mână, Valera spune într-un interviu precum că el m-a văzut pe mine de multe ori într-un poker centru unde noi ne adunam şi ne vedeam. Dezminţesc acest fapt, pentru că el - Valera joacă acum un rol bine pus la punct şi vorbeşte lucruri care nu-s adevărate şi le confirm prin faptul că Vanea Pisatel într-adevăr cu un asociat şi-a deschis un club de poker, numai că l-a deschis după fapta din Londra, adică din comisioanele care le-a mâncat în urma faptelor pe care eu le-am săvârşit, ca să fie clar pentru toată lumea. Şi Valera nu putea să mă vadă niciodată acolo până la acest lucru”, a povestit Proca.

Totodată, Vitalie Proca afirmă că Halupa beneficiază de protecţia oligarhului Vladimir Plahotniuc, la fel cum a beneficiat şi el anterior. 

Ceea ce nu înţeleg eu până acum de ce până acum în urma dezvăluirilor lui Valera... Da, Valera a confirmat faptul că el e în Moldova şi treaba asta chiar mă pune la îndoială. Un om care e lăsat să circule liber, să ajungă în orice punct, când el e implicat în tentativă de omor şi e complice la tentativă de omor, îmi explic eu, că după cum înţeleg eu înseamnă că are nişte spete mari în spate. Cine sunt aceste spete, ca să înţeleagă toată lumea din Moldova, e un om care desigur are o putere şi o influenţă foarte puternică. În cazul meu, al lui şi al lui Pisatel influenţa asta puternică e domnul Plahotniuc. Numai el poate să pună condiţia ca până când să nu fie tras, cum se spune aşa româneşte, pe dreapta ori să fie tras la dos. Dar de ce? Ca să poată să-şi facă jocul până la urmă, jocul acesta nebun şi diabolic al lui, ca să poată dezminţi şi duce în eroare şi dacă vreţi să poată intimida. Oamenii aceştia trebuie să-şi dea seama ce fac toţi aceşti ani în care eu am tăcut. Ei, la un moment dat când am văzut că sunt probleme şi ele sunt tot mai mari, am decis să vorbesc. Şi de ce am decis? Pentru că sunt conştient că oamenii care sunt implicaţi cu mine şi puterea lui Vlad Plahotniuc nu o să-mi dea mie pace niciodată. Adică, eu pentru dânsul într-o viziune a lui sunt un om mort. Unicul lucru care mă face să fiu viu e faptul că mă aflu într-o ţară cu alte reguli şi mâna lor nu ajunge la gâtul meu”, a mai spus Proca.