În cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, mai mulţi avocaţi au acuzat procurorii că aplică standarde duble, în condiţiile în care califică declaraţiile lui Proca drept false, în timp ce spusele lui Druţă sau interviul lui Gorbunţov au fost imediat ataşate drept probe la dosarul intentat împotriva lui Renato Usatîi.

„Dosarul penal intentat împotriva lui Renato Usatîi trezeşte dubii deoarece sunt aplicate duble standarde. Procurorii declară că ştiau din timp din aceste declaraţii ale lui Proca că va încerca să dea vina pe altă persoană. Mă întreb, dacă procurorii au cunoscut, de ce nu au acţionat, de ce nu au fost cercetate aceste persoane la care face referire Proca, de ce se aplică duble standarde? Cauza penală a fost intentată doar în baza autosesizării procurorului Busuioc, ca urmare a unui simplu interviu dat de Gorbunţov şi tot atunci pe 16 octombrie 2016 este ridicat acest interviu şi, prin ordonanţa procurorului, este aprobat ca probă. Am suficientă experienţă, am fost şi procuror, şi judecător, dar nu am cunoscut asemenea circumstanţe în care un interviu în rusă poate fi considerat în calitate de corp delict, dar se anexează în limba română. Interviul serveşte ca probă, dar interviul lui Proca din start este respins de procurori şi spun că este fals”, a declarat avocatul Anatolie Istrati.

„De unde procurorul general cunoaşte că declaraţiile lui Proca sunt false? Nu are dreptul Procuratura să-şi exprime opinia până la o sentinţă. Dacă sunt atât de convinşi că Renato Usatîi este vinovat, de ce nu respectă Convenţia Europeană care prevede că un stat care stabileşte circumstanţe, dar alt stat deja a pornit urmărirea penală, aceste probe urmează să fie transmise acestui stat. De ce nu transmit aceste probe autorităţilor din România sau celor din Marea Britanie”, a adăugat avocatul Ion Cerga.

„În conferinţa din 31 octombrie, procurorii Busuioc şi Bacalîm au încălcat principiul prezumţiei nevinovăţiei. Conferinţa a fost de fapt o judecată în care Renato Usatîi a fost condamnat. A fost condamnat fără a ţine cont că organele de drept nu sunt în drept să acţioneze prin lezarea drepturilor şi garanţiilor oferite persoanei cercetate sau suspectate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a menţionat şi avocata Angela Istrate.

În cadrul conferinţei de presă, apărătorii lui Renato Usatîi au prezentat un răspuns de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în care este indicat că Renato Usatîi a fost citat şi audiat ca martor de către organele de drept din România.

„În 2016, pe 7 octombrie Proca a dat acordul organelor de urmărire penală din România ca să facă declaraţii. Tot la această dată, a fost citat Renato Usatîi în calitate de martor de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Renato Usatîi a coordonat toate acţiunile sale cu organele de drept din România. Avem confirmarea parvenită de la Tribunalul Bucureşti că pe 17 ianuarie 2017, a fost audiat în calitate de martor la Bucureşti. Dosarul privind tentativa de omor împotriva clientului meu a fost intentată la 16 octombrie, deci imediat după cunoaşterea acordului dat de Proca şi Renato Usatîi în cadrul urmării penale. Presupunem că scopul a fost ca organele de urmărire penală din alte ţări să nu aibă acces la aceste persoane care sunt vizate în dosarul penal”, a menţionat Anatolie Istrati.

Procuratura Generală nu a comentat deocamdată acuzaţiile avocaţilor.

Amintim că, săptămâna trecută, Jurnal TV a difuzat în exclusivitate un interviu cu Vitalie Proca, aflat în Penitenciarul Jilava din România. Procuratura Generală a anunţat succint că a analizat informaţiile şi că ni se vor da mai târziu detalii despre evoluţia anchetei.