În total, la CEDO au ajuns peste 15 mii de cereri din partea cetăţenilor Republicii Moldova. 95% au fost declarate inadmisibile. În acest an, CEDO a pronunţat 13 hotărâri de condamnare, dintre care şapte se referă la cetăţenii aflaţi în regiunea transnistreană, iar până la sfârşitul anului curent ar mai putea fi emisă o decizie, a precizat agentul guvernamental.

Totodată, Oleg Rotari a subliniat că Rusia a fost declarată responsabilă de încălcări în privinţa cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în detenţie în stânga Nistrului, transmite IPN.

Cea mai mare problemă a Republicii Moldova rămân a fi condiţiile proaste de detenţie, mai exact, suprapopularea penitenciarelor. Fiecare deţinut trebuie să aibă minimum 4 metri pătraţi, acest drept nu este însă respectat în penitenciarele din ţară. Mai mult de un sfert din condamnările Republicii Moldova sunt anume pentru condiţiile de detenţie.

În această ordine de idei, agentul guvernamental a precizat că recomandarea CEDO este de a „descriminaliza” Codul Penal, astfel încât măsură de privare de libertate, acolo unde este posibil, să fie înlocuită cu pedepse non-privative de libertate. Iar arestul preventiv să fie înlocuit cu arestul la domiciliu sau control judiciar.