Decizia vine după ce luna trecută judecătorii care examinează dosarul lui Veaceslav Platon au dispus ridicarea sechestrului de pe imobilele şi conturile mai multor companii de asigurări, bani care figurează în cauza penală ca fiind de provenienţă ilegală. Hotărârea a fost contestată de reprezentantul BEM, dar şi de Platon la CSJ.

În cadrul şedinţei, unul dintre procurorii de caz a declarat judecătorilor de la Curtea Supremă că, de fapt, încheierea nu putea fi atacată de cei doi apelanţi şi a cerut respingerea recursurilor. Unul dintre avocaţii lui Platon afirmă însă că acţiunea este perfect legală.

„Instanţa de recurs a constatat că magistraţii de apel care examinează această cauză penală de o rezonanţă deosebită sunt incompetenţi. Deci, anume aceşti magistraţi ne-au dat nouă dreptul să contestăm această încheiere de ridicare a sechestrului în instanţa de recurs. Eu consider totuşi că noi am avut acest drept de a ataca această încheiere, deci nu numai procurorul poate să atace în instanţă ierarhic superioară, dar şi părţile pe cauza penală”, a declarat Eduard Rudenco.

Totodată, apărătorul s-a referit şi la motivul invocat de procurorul de caz atunci când a susţinut cererile reprezentanţilor companiilor de asigurări de ridicare a sechestrului.

„Ridicarea acestui sechestru de pe conturile bancare ale unor companii de asigurări a venit în urma unei scrisori venite de la Bruxelles, prin poşta electronică, şi care nu poate fi verificată. Eu am încercat să fac această legătură cu oficiul Carte Verde din Bruxelles, prin această poştă electronică prin care a fost expediată scrisoarea, şi nu am reuşit. Dacă banii au o provenienţă criminală, ei trebuie să fie sechestraţi şi arestaţi, nicio scrisoare venită de la Bruxelles, de la New York, din Moscova nu poate pune la îndoială Codul de Procedură Penală”, mai spune avocatul.

Procurorul anticorupţie Andrei Baeşu a refuzat să ofere comentarii. Decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă şi va fi publicată pe 27 octombrie pe site-ul CSJ.