VIDEO

Adunarea Judecătorilor: Candidaţii la fotoliile de membri ai CSM îşi ţin discursurile

Adunarea Judecătorilor: Candidaţii la fotoliile de membri ai CSM îşi ţin discursurile
Sursa: jurnal.md Foto: justice.md 20.10.2017 11:21
15:03
Update

Ultima oră: Au fost aleşi noii membri în Consiliul Superior al Magistraturii; Niciunul dintre candidaţii care au criticat sistemul nu a trecut

După o pauză de câteva ore a Adunării Generale a Judecătorilor, au fost anunţaţi noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Noii membri permanenţi aleşi în CSM sunt: Nina Cernat (348 de voturi), Victor Micu (345 de voturi), Alexandru Gheorghieş (343 de voturi), Petru Moraru (312 voturi), Dorel Musteaţă (263 de voturi) şi Galben Anatolie (243 de voturi).

Astfel, dintre cei 8 candidaţi care au pretins la un loc în CSM, singurii care nu au fost aleşi sunt cei care au criticat sistemul judecătoresc şi au scos la iveală derapajele din justiţie. Este vorba despre Viorica Puică, ea a acumulat 146 de voturi, şi Gheorghe Balan, care a primit 57 de voturi.

Totodată, membri supleanţi în CSM au fost aleşi Luiza Gafton şi Pahopol Anatolie. Aşadar, Gheorghe Balan nu a fost ales nici măcar ca membru supleant.

11:46
Update

Gheorghe Balan, discurs dur la Adunarea Judecătorilor: „Cei incomozi sistemului sunt răstigniţi cu regularitate; Independenţa justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care cer asta”

Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica, a avut un nou discurs tăios în faţa judecătorilor.

Cunoscut opiniei publice pentru viziunile sale critice faţă de sistem, magistratul a declarat că „independenţa justiţiei nu se apără punând căluşul în gura celor care cer asta”.

„Au vrut să ne vadă surzi, orbi şi muţi. Este gravă perioada mandatului actualului CSM. Cu regularitate au fost răstigniţi unii reprezentanţi ai sistemului judecătoresc. Faptul că judecătorii nu respectă jurământul şi nu se împotrivesc dezmăţului e o catastrofă. Ca să anticipez întrebările de ce candidez la funcţia de membru CSM în această situaţie, vă spun: ca să conving societatea şi partenerii cât de controlat este sisemul judecătoresc. Astăzi judecătorii au ajuns să fie călcaţi în picioare de guvernare. Procurorii, în tandem cu guvernarea, au făcut zeci de demonstraţii în forţă, iar noi n-am contracarat aceste abuzurui. Aşa va fi până când nu ne vom trezi cu toţii. Prin votul de azi putem pune capăt abuzurilor sau intensifica aceste abuzuri”, a declarat Gheorghe Balan.

În afară de Viorica Puică şi Gheorghe Balan nu au existat discursuri critice la adresa sistemului judecătoresc. Ba dimpotrivă, unii candidaţi chiar i-au sfătuit pe cei care critică să nu se comporte „ca nişte copii”.

Iar preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a declarat: „Tot ce am avut de spus e în program. Nu este bine să ne lăudăm, dar vreau să spun că niciodată nu m-am uitat că sunt şef. Asta cred că e important. M-am străduit să activez în limita competenţei, poate nu mereu am reuşit”.

11:32
Update

Viorica Puică: „Cineva intenţionat urmăreşte să inducă frică în judecători pentru a ne putea manipula”

Unul dintre candidaţi, Viorica Puică, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica, cunoscută pentru atitudinea critică faţă de neregulile din sistem, a vorbit despre practicile dezastruoase create de actuala componenţă a CSM.

„Nu putem vorbi despre independenţa justiţiei atunci când CSM creează o practică de a concedia judecători în baza avizelor CONSULTATIVE. Uneori am impresia că cineva intenţionat doreşte să inducă frică în judecători pentru a ne putea manipula. Noua componenţă a CSM, dacă va da dovadă de unitate şi voinţă, va reuşi”, a menţionat Viorica Puică.

Urmăriţi Adunarea generală a judecătorilor, unde are loc alegerea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii.

Candidaţii la un loc în CSM: actualul preşedinte al CSM, Victor Micu; judecătorul CSJ Petru Moraru; Nina Cernat, care aspiră la al doilea mandat în CSM; preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Alexandru Gheorghieş, magistratul Anatolie Galben de la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani; judecătorul Dorel Mustaţă, care îşi doreşte un al doilea mandat în CSM; Viorica Puica, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica; Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chişinău, sectorul Botanica.

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI