Procurorii au finalizat urmărirea penală şi trimis dosarul de învinuire a celor nouă în judecată pentru examinare în fond. 

Aceştia au fost reţinuţi la începutul verii după ce le-au fost documentate acţiunile ilicite. 

Potrivit anchetei, inculpaţii au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind, în intervalul iunie 2016 – iunie 2017, bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.

„În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea. În cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţau cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale”, spun procurorii. 

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă amenzi şi închisoare de până la 6 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 168 de mii de lei.