Cauza penală a ajuns pe masa fostului preşedinte al Judecătoriei Centru, Ion Ţurcan. La începutul şedinţei, Ţurcan a anunţat că procurorul de caz a depus un demers de prelungire a mandatului de arestare.

Când a venit rândul avocatului lui Alexeev să-şi exprime poziţia faţă de demersul procurorului, acesta a declarat că încă la începutul acestei luni a depus o cerere de revocare a măsurii preventive, care încă nu a fost examinată. Instanţa a luat o pauză, iar ulterior a decis să conexeze cele două cereri.

Apărătorul Iulian Rusanovschi şi-a motivat solicitarea astfel: „În condiţiile în care din cele cinci părţi vătămate rămase, patru nu au nicio echimoză, nicio luxaţie, absolut nimic, iar a cincea are doar careva leziuni nepericuloase pentru viaţă consider că învinuirea adusă lui Alexeev Alexei este exagerată, neîntemeiată. După data de 1 octombrie, când i-au fost eliberate lui Alexeev Alexei toate actele, inclusiv buletinul de identitate românesc şi permisul de conducere, acesta nu a întreprins nicio acţiune în vederea eschivării”.

În aceeaşi cauză figurează ca părţi vătămate cinci angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne care au fost prezenţi la protest. Întrebaţi despre cele întâmplate pe 17 septembrie, poliţiştii au refuzat să ofere detalii.

După ce a ieşit din camera de deliberare, judecătorul a decis: „Se respinge ca fiind neîntemeiat demersul apărătorului privind revocarea măsurii preventive în privinţa inculpatului Alexeev Alexei Ion. Se admite demersul procurorului privind prelungirea termenului de deţinere în arest la domiciliu în privinţa inculpatului Alexeev Alexei Ion.

Decizia instanţei l-a nemulţumit pe avocatul lui Alexeev, care a declarat că depune o cerere de recuzare, întrucât instanţa nu i-a oferit dreptul de a-şi exprima poziţia faţă de demersul procurorului.

Despre demersul procurorului nu m-am expus în niciun fel, când v-aţi retras în camera de deliberare, s-a subînţeles că v-aţi retras privitor la demersul de revocare a măsurii preventive, din acest motiv, până a vorbi despre atacarea acestei încheieri vreau să depun o cerere de recuzare, motivul l-am invocat”, a declarat avocatul.

Cererea de recuzare a fost examinată de un alt judecător, care ulterior respins-o. După ce dosarul a revenit la Ion Ţurcan, acesta a anunţat întreruperea şedinţei până pe 6 noiembrie. Alexei Alexeev spune că familia sa are de suferit de când a fost arestat. 

Prelungirea mandatului de arestare, ce pot să vă spun, în primul rând copiii mei, băiatul şi în spital a fost, aproape că a decedat din cauza judecătorilor care m-au arestat incorect. Sper la o decizie corectă, să îmi scoată toată învinuirea, eu nu sunt vinovat cu nimic”, susţine Alexeev.

Consider că demersul meu a fost respins doar în urma unei erori procesuale. Probabil că instanţa nu a apreciat în măsura cuvenită greutatea probelor prezentate de apărare, nu a luat în calcul acele argumente pe care le-am adus. Vă pot confirma cu certitudine că niciun angajat al poliţiei nu a suferit leziuni corporale periculoase pentru viaţă, respectiv învinuirea finală care i-a fost adusă lui Alexeev nu putea fi calificată conform articolului 349, alineat 2 care prevede obligativitatea prezenţei violenţei periculoase pentru viaţă”, a explicat avocatul.

Procurorul de caz afirmă însă contrariul. „Dispoziţia articolului respectiv nu prevede un element obligatoriu precum invocarea cărorva lezini corporale. Învinuirea formulată se încadrează perfect în articolul 349 Cod Penal”, a spus Nadejda Barbalat.

Amintim că Alexei Alexeev a fost reţinut în propria locuinţă în dimineaţa zilei de 18 septembrie, fiind acuzat într-un dosar penal de „ameninţare săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere”. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 8 ani de închisoare.