VIDEO

Curtea Constituţională solicită opinia CSM la subiectul verificării judecătorilor de către SIS

Curtea Constituţională solicită opinia CSM la subiectul verificării judecătorilor de către SIS
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 11.10.2017 17:50
Consiliul Superior al Magistraturii este solicitat să dea un răspuns în privinţa verificării judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Demersul vine de la Curtea Constituţională şi urma să fie examinat în cadrul şedinţei de ieri a CSM. Membrii instituţiei au hotărât însă amânarea discuţiei pe motiv că nu a existat un raportor în acest caz. 

Curtea Constituţională a expediat demersul la CSM în urma sesizării formulate de către Viorica Grecu, avocata fostei judecătoare Domnica Manole. Apărătoarea a solicitat Curţii să se pronunţe asupra legalităţii articolelor ce îi oferă Serviciului de Informaţii şi Securitate competenţa de a verifica judecătorii. Prin urmare, reprezentanţii Curţii Constituţionale au adresat Consiliului următoarele întrebări:

După discuţii scurte, membrii CSM au hotărât să amâne examinarea subiectului.

Sesizarea la Curtea Constituţională a fost depusă în contextul dosarului în care Domnica Manole cere la Curtea Supremă de Justiţie anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost eliberată din funcţie.

Avocata fostei judecătoare a Curţii de Apel Chişinău afirmă că este inadmisibilă intervenţia puterii executive, din care face parte şi SIS, în problemele ce ţin de puterea judecătorească. Procedural, Curtea Constituţională urmează să stabilească data şedinţei în care să examineze demersul.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI