Atunci Corneliu Creţu a fost repartizat la Judecătoria sectorului Centru, iar Petru Harmaniuc - la Judecătoria sectorului Râşcani. „În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menţionate, înaintate pentru numirea în funcţia de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanţe ce ţin de integritatea şi reputaţia acestor persoane şi care trebuie să fie luate în calcul şi coroborate cu statutul magistratului”, potrivit actului prin care şeful statului a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Creţu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Natalia Berbec care au absolvit INJ în martie 2013 - n.r.)

În document se mai arată că circumstanţele şi informaţiile expuse de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în avizele consultative se referă „la conflicte de interese, relaţii cu persoane controversate, averi şi mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activităţi ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (...)"

Membrii CSM le-au propus celor doi să candideze pentru o funcţie vacantă la Judecătoria sectorului Botanica din Chişinău. Aceştia au insistat însă ca CSM să-i propună repetat preşedintelui pentru ocuparea posturilor de magistrat în instanţele unde au fost repartizaţi iniţial - la Judecătoria sectorului Centru şi la Judecătoria sectorului Râşcani. La sfârşitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor şi au respins candidaturile tinerilor absolvenţi ai INJ.

CSM le-a dat o şansă nouă

În octombrie 2015, la cererea lui Petru Harmaniuc şi Corneliu Creţu, CSM a remis la Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare „în vederea realizării procedurilor de rigoare pentru accedere în funcţie de judecător”. În decembrie, Colegiul a admis ambele candidaturi - Petru Harmaniuc cu 81 de puncte şi Corneliu Creţu cu 79 de puncte – oferindu-le astfel posibilitatea să se înscrie la concursurile pentru funcţiile vacante din sistemul judecătoresc. Punctajul minim pe care trebuie să-l acumuleze un candidat la funcţia de magistrat este de 70. Astfel, ei s-au înscris în cursa pentru funcţia de magistrat la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, unde erau trei posturi vacante, dar nu au trecut concursul. 

Cei doi au luat o parte din puncte datorită recomandărilor pe care le-au obţinut. Printre cei care l-au recomandat pe Corneliu Creţu este Ion Ţurcan de la Judecătoria sectorului Centru, Nelea Budăi, vicepreşedinta Curţii de Apel Chişinău, dar şi Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale. De altfel, tatăl lui Corneliu Creţu, Gheorghe Creţu, fostul judecător condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul morţii lui Sorin Paciu, ucis la vânătoarea ilegală din “Pădurea Domnească”, a revenit în avocatură, fiind apărător în cadrul Biroului asociat de avocaţi „Hanganu, Tănase & Partenerii”, fondat de Alexandru Tănase şi Janeta Hanganu.    

La rândul său, Petru Harmaniuc a fost recomandat de către Iulia Sârcu, vicepreşedinta Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, Sveatoslav Moldovan, judecător în cadrul aceluiaşi colegiu, dar şi de Ecaterina Palanciuc, care ocupă funcţia de preşedinte interimar al Judecătoriei sectorului Centru.

La începutul anului 2015, Gheorghe Creţu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia a avut loc la sfârşitul anului 2012, când un grup de demnitari şi businessmeni au participat la o vânătoare ilegală în Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Gheorghe Creţu, singura persoană cercetată penal în acest dosar, a mai fost obligat să plătească despăgubiri de circa un milion de lei familiei Paciu, câte 1.500 de lei lunar până la atingerea majoratului fiicei victimei şi o altă amendă de 6.000 de lei.

După punerea sub învinuire, Creţu a fost nevoit să iasă din sistemul judecătoresc, revenind în avocatură. Acesta a devenit apărător încă la începutul anilor 1990. După ce timp de mai mulţi ani a fost magistrat la Judecătoria sectorului Botanica şi la Tribunalul Chişinău, şi-a reluat activitatea în avocatură din 2003 până în 2007. În acel an, a devenit judecător la Curtea de Apel Chişinău. Totodată, Gheorghe Creţu predă Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat.

La rândul său, Valeriu Harmaniuc, fost magistrat al Curţii de Apel Bălţi, dar şi alţi trei foşti colegi de-ai săi Aureliu Colenco, Eugeniu Clim şi Ala Nogai, au ajuns în vizorul procurorilor Anticorupţie după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În decembrie 2014, oamenii legii au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. În document, procurorii au invocat faptul că membrii CSM s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru. În aprilie 2014, Valeriu Harmaniuc a depus o cerere de demisie, acceptată de preşedintele Nicolae Timofti.

La concurs participă şi foşti procurori. Printre aceştia, Igor Balmuş, Ivan Rapeşco Rodion Bordian, Andrei Maţco, dar şi Valentin Lastaveţchi, şeful Aparatului Curţii Supreme de Justiţie.