Aşa a reacţionat AJM la declaraţiile oficialului UE referitor la decizia Curţii de Apel Cahul din 5 aprilie 2016, care l-a suspendat din funcţie, timp de doi, pe primarul oraşului Taraclia. Or, potrivit declaraţiei semnate de preşedintele AJM, controversatul magistrat Ion Druţă, Pirkka Tapiola nu are dreptul să comenteze decizia CA Cahul, atâta timp cât aceasta este revocabilă şi urmează a fi supusă controlului judiciar de către Curtea Supremă de Justiţie.

„Orice calificative care vin din partea unui diplomat de asemenea rang, referitor la un dosar care încă se află pe rolul instanţelor de judecată, ar putea fi privită ca o imixtiune în efectuarea justiţiei şi o presiune asupra instanţei de recurs. O asemenea atitudine vine în contradicţie cu principiile statului de drept, de independenţă a justiţiei şi Convenţiei de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relaţiile diplomatice. AJM regretă declaraţia Excelenţei sale, dl ambasador al UE, Pirkka Tapiola, sperând că pe viitor va manifesta mai multă prudenţă la comentarea dosarelor care se află pe rolul instanţelor de judecată, în mod special, a celor ce urmează să fie supuse controlului judiciar al instanţelor superioare”, se spune în declaraţia AJM.

Precizăm că şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, s-a arătat dezamăgit de decizia Curţii de Apel Cahul prin care primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a fost demis pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, deoarece a tăiat mai mulţi copaci din scuarul primăriei. Înaltul oficial european a calificat decizia drept una motivată politic.

După Tapiola, şi Ambasada Statelor Unite la Chişinău a reacţionat în privinţa deciziei Curţii de Apel Cahul. „Deciziile Curţii nu ar trebui să fie sau nu ar trebui să aibă aparenţa ca fiind motivate politic. Creşterea transparenţei şi reformele în sistemul judiciar din Republica Moldova trebuie să fie o prioritate-cheie”, a comentat Ambasada SUA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.