Pronunţarea verdictului a fost precedat de o şedinţă cu scântei. Instanţa a respins mai multe cereri ale reclamantului Andrei Năstase, inclusiv de a atrage în calitate de parte în dosar pe fostul procuror general Corneliu Gurin, cel care a solicitat iniţierea urmăririi penale pe numele magistraţilor, dar şi a membrilor CSM care au susţinut demersul procurorului. În consecinţă, Năstase a cerut recuzarea judecătorilor care examinează cauza. Deşi un nou complet de judecată a fost format abia peste două ore, cererea a fost examinată rapid, în lipsa lui Năstase, care avea programate alte şedinţe. Instanţa a refuzat să amâne examinarea şi a respins demersul de recuzare.

A urmat examinarea în fond a cauzei, care a durat doar 20 de minute. Şi de această dată, toate cererile avocatului lui Andrei Năstase au fost respinse. La rândul său, avocatul Andrei Năstase invocă multiple încălcări de procedură şi afirmă că urmează să decidă dacă se va adresa la CEDO.

Solicitat pentru a se pronunţa pe marginea acuzaţiilor aduse de către Andrei Năstase magistraţilor CSJ, şeful Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie a declarat că instituţia nu le comentează. Prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică.

Precizăm că judecătorii de la CSJ Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au acceptat cererea unui avocat şi au dispus plata din bugetul de stat a unei datorii private de peste patru milioane de lei, solicitare declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei magistraţi au încălcat norma imperativă a legii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.