Administratorul cafenelei este învinuit de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi încălcarea regulilor de securitate în întreprinderile supuse pericolului exploziei, pentru care legislaţia prevede până la zece ani de închisoare, iar soţia acestuia riscă până la şase ani de închisoare pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii.

Potrivit informaţiilor, învinuita şi-a recunoscut vina, iar soţul acesteia – doar parţial, asumându-şi responsabilitatea de a recupera pagubele cauzate victimelor deflagraţiei.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a anunţat că pentru victimele deflagraţiei au fost achitate peste 200 de mii de lei, suma nefiind definitivă. Trei dintre victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei au înaintat în cauza penală acţiuni civile privind recuperarea prejudiciului material şi moral cauzat, în valoare de 2 milioane de lei.

Investigarea circumstanţelor cazului este în desfăşurarea, fiind puşi sub învinuire şi trei reprezentanţi ai organelor de control, în acţiunile cărora procurorii au reţinut comiterea coruperii pasive şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Este vorba despre inspectoarea principală din cadrul Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău – responsabilă de verificarea eliberării autorizaţiei de funcţionare a unităţii de comerţ al cafenelei, şeful secţiei apărare împotriva incendiilor din cadrul Detaşamentului Salvatori şi Pompieri Centru, asistentul medicului igienist al Centrului de sănătate publică – responsabil de verificarea funcţionării localului.

Unul dintre funcţionari este cercetat în stare de arest, iar alţi doi sunt în arest la domiciliu. În aceste condiţii, aceştia riscă amendă de până la 200 de mii de lei şi închisoare de la cinci la zece ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice de până la 15 ani.

Menţionăm că pe 9 ianuarie, într-o clădire cu două etaje din apropierea Pieţei Centrale din Chişinău s-a produs un incendiu după ce într-o încăpere a explodat o butelie de gaz. În consecinţă, 17 oameni au fost răniţi, iar patru persoane şi-au pierdut viaţa.