Preşedintele în exerciţiu, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decretul de numire a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general. Mai mult, Harunjen a şi depus jurământul, departe de ochii presei.

„Nicolae Timofti a semnat astăzi, 8 decembrie, un decret de numire a domnului Eduard Harunjen în funcţia de Procuror General pentru un mandat de şapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. În conformitate cu prevederile legale, după semnarea decretului, domnul Harunjen a depus jurământul în faţa Preşedintelui Republicii Moldova şi a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, a anunţat Preşedinţia, post-factum.

Desemnarea lui Eduard Harunjen a fost criticată de experţii în domeniu, care susţin că întreg concursul de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general a fost mimat şi că din start s-a urmărit aducerea lui Harunjen în fruntea PG. Totodată, voci cu greutate au declarat că Harunjen este controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

De menţionat că Eduard Harunjen locu­ieş­te într-un imo­bil de mili­oa­ne din capi­ta­lă, pe str. N. Smo­chi­nă, la o arun­că­tu­ră de băţ de car­ti­e­rul luxos de pe str. Cio­câr­li­ei, atri­bu­it fami­li­ei Voro­nin. Casa a fost dată în exploa­ta­re în 2011, când Haru­n­jen deţi­nea func­ţia de pro­cu­ror pen­tru misiu­ni spe­ci­a­le în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le.

În 2010, pe nume­le lui Edu­ard Haru­n­jen şi al altor doi pro­cu­ro­ri a fost ini­ţia­tă o pro­ce­du­ră dis­ci­pli­na­ră în care se invo­ca nimi­ci­rea dosa­ru­lui penal por­nit pe cazul dece­su­lui tânărului Ion Ţîbu­leac în urma eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009, dar şi fap­tul că aces­ta ar fi tăi­nu­it exis­ten­ţa unei hotă­râri pri­vind por­ni­rea urmă­ri­rii pena­le. Mai mult, Harunjen a fost învi­nu­it că, neîn­te­me­iat, a con­si­de­rat legal refu­zul de a nu por­ni urmă­ri­rea pena­lă pe acest caz.