„Un penal de calibru în fruntea Procuraturii. Desemnarea lui Harunjen în calitate de procuror general este o sfidare a legii, a opiniei publice naţionale şi internaţionale, dar şi a bunului simţ. Atâta timp cât ţara va fi guvernată de această grupare criminală condusă de Plahotniuc, în funcţiile cheie vor fi instalate persoane certate cu legea, vulnerabile, locul cărora, într-un stat de drept, cu justiţie şi democraţie funcţionale, ar fi la puşcărie. E de datoria noastră, a cetăţenilor şi a opoziţiei antioligarhice, să ne opunem acestui dezmăţ prin toate mijloacele legale posibile”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a mai spus că dacă desemnarea lui Harunjen în fruntea Procuraturii Generale va fi acceptată, atunci preşedintele va contribui la uzurparea puterii în stat. „Atenţionăm preşedintele pe ducă şi cel ne(a)venit că eventuala desemnare a acestei scule a lui Plahotniuc va constitui un act de complicitate la una dintre cele mai odioase crime, uzurparea puterii în stat”, susţine liderul DA.

Astăzi, în urmă cu puţin timp, Eduard Harunjen a fost desemnat pentru funcţia de procuror general de Consiliul Superior al Procurorilor. Proiectul privind desemnarea lui Harunjen la funcţia de procuror general a fost votat unanim de către membrii CSP, care şi-au motivat alegerea prin faptul că Harunjen a acumulat cel mai mare punctaj la etapele concursului.

De menţionat că Harunjen locu­ieş­te într-un imo­bil de mili­oa­ne din capi­ta­lă, pe str. N. Smo­chi­nă, la o arun­că­tu­ră de băţ de car­ti­e­rul luxos de pe str. Cio­câr­li­ei, atri­bu­it fami­li­ei Voro­nin. Casa a fost dată în exploa­ta­re în 2011, când Haru­n­jen deţi­nea func­ţia de pro­cu­ror pen­tru misiu­ni spe­ci­a­le în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le.

În 2010, pe nume­le lui Edu­ard Haru­n­jen şi a altor doi pro­cu­ro­ri a fost ini­ţia­tă o pro­ce­du­ră dis­ci­pli­na­ră în care se invo­ca nimi­ci­rea dosa­ru­lui penal por­nit pe cazul dece­su­lui cet. Ion Ţîbu­leac în urma eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009, dar şi fap­tul că aces­ta ar fi tăi­nu­it exis­ten­ţa unei hotă­râri pri­vind por­ni­rea urmă­ri­rii pena­le pe fap­tul dat. De asemenea, Harunjen era învi­nu­it că, neîn­te­me­iat, a con­si­de­rat legal refu­zul de a nu por­ni urmă­ri­rea pena­lă pe acest caz.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.