VIDEO

Sediul noii Curţi de Apel Chişinău a fost inaugurat în sectorul Botanica

Sediul noii Curţi de Apel Chişinău a fost inaugurat în sectorul Botanica
Sursa: jurnal.md Foto: realitatea.md 28.12.2016 19:31
Sediul nou al Curţii de Apel Chişinău a fost inaugurat astăzi cu fast. Instituţia este dotată cu echipament modern şi a putut fi ridicată cu bani oferiţi inclusiv de Uniunea Europeană. În timp ce autorităţile se laudă că o clădire proaspăt amenajată va spori calitatea actului justiţiei, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene le-a amintit despre concluziile Consiliului UE, care cheamă la un sistem cu adevărat independent şi integru. 

Noul sediu al Curţii de Apel Chişinău are o suprafaţă de 7.200 de metri pătraţi şi o parcare subterană cu 42 de locuri. La ceremonia de inaugurare au fost prezenţi mai mulţi judecători de la diferite instanţe, dar şi preşedintele Curţii Constituţionale, procurorul general, premierul, ministrul Justiţiei şi un deputat al Partidului Democrat.

Reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene le-a amintit însă despre îngrijorările exprimate de oficialii de la Bruxelles cu privire la justiţia din Republica Moldova. Într-un discurs rostit în limba română, Mindaugas Kacerauskis şi-a exprimat speranţa că vor urma beneficii pentru sistem, însă este nevoie şi de oameni independenţi şi integri pentru a reuşi.

În cadrul instituţiei există 13 săli de judecată, dintre care opt pentru examinarea dosarelor civile şi cinci pentru cele penale. Acestea au o capacitate ce oscilează între 60 şi 120 de locuri. Au fost amenajate şi 70 de birouri pentru judecători. Totodată, au fost create condiţii pentru deţinuţii care vor fi aduşi la şedinţe.Unii judecători spun că erau deranjaţi de condiţiile de până acum.

La Curtea de Apel Chişinău activează în prezent 57 de judecători. Lucrările de construcţie au început în ianuarie 2014, iar suma prevăzută iniţial era de 64 de milioane de lei. Ulterior, şeful instituţiei, Ion Pleşca, a mai solicit bani de la stat, astfel că în total au fost cheltuite 82 de milioane de lei. Suma a fost alocată din fondul de rezervă al Guvernului şi din bani europeni. Până în prezent, din lipsă de spaţiu, instituţia îşi desfăşura activitatea în două sedii, însă de la 1 ianuarie toate şedinţele vor avea loc numai în clădirea din sectorul Botanica.

Menţionăm că, recent, Curtea de Conturi a prezentat rezultatele unui audit privind implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016. Raportorii au constatat că printre instituţiile care au înregistrat cheltuieli nejustificate se numără şi Curtea de Apel Chişinău. 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP