Cazul a fost examinat de un complet format din cinci judecători şi prezidat de Tatiana Vieru. Judecătoarea din sectorul Centru al capitalei a expediat un demers în adresa CSJ prin care a solicitat amânarea examinării dosarului din motive de sănătate. Totuşi, luând în considerare că şedinţele au fost amânate anterior de şapte ori, din acelaşi temei, completul a dispus judecarea cauzei în lipsa Adelei Andronic. A absentat şi avocata acesteia, deşi a fost citată.

De partea cealaltă, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii a declarat că instituţia nu recunoaşte acţiunea intentată de Adela Andronic.

După deliberări, CSJ a decis: „Se respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Adela Andronic împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii. Hotărârea este irevocabilă de la momentul emiterii”.

Potrivit procedurii, şeful statului urmează să semneze decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei.

Amintim că, acum jumătate de an, CSM a hotărât să propună preşedintelui ţării demiterea Adelei Andronic pentru încălcarea legii. Asta după ce în 2015 judecătoarea a suspendat activitatea conducerii Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule pentru aproape două luni, decizie anulată ulterior de Curtea de Apel Chişinău, din motiv că ar fi nefondată şi eronată. În această perioadă, instituţia ar fi fost prejudiciată cu peste 20 de milioane de lei şi a ajuns în imposibilitatea de a plăti garanţia externă de 4,2 milioane de euro. În consecinţă, Consiliul Birourilor Carte Verde de la Bruxelles a hotărât suspendarea Moldovei din sistemul internaţional Carte Verde începând cu 1 octombrie 2015, beneficiind însă ulterior de o serie de amânări succesive. În luna iunie, s-a decis însă păstrarea ţării noastre în sistem. Judecătoarea Adela Andronic pledează nevinovat şi a declarat anterior că a acţionat legal.