„La începutul anului 2010, Dorin Damir s-a întâlnit cu Proca în închisoare şi i-a propus acea amnistiere. În schimb, Proca trebuia să execute ordinele lui Plahotniuc. Proca era în perioada de pregătire pentru intimidarea oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, când a fost arestat în cel mai nepotrivit moment la Moscova, unde a început să depună mărturii cu privire la persoanele care l-au angajat”, scria în 2013 presa rusă.
 
Şirul atacurilor care l-au avut ca protagonist pe killerul moldovean a început cu aproape 20 de ani în urmă, în seara de Crăciun, în 1997. Atunci, Proca şi trei complici ai săi au dat buzna în locuinţa unei familii din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Indivizii au bătut trei femei şi le-au torturat cu fierul de călcat în faţa unui minor. Una a murit pe loc, iar alta la scurt timp, în spital. Din acel carnagiu au scăpat în viaţă fiica proprietarei şi băieţelul de doi ani şi jumătate, în faţa căruia a fost comisă crima.

La scurt timp, poliţia l-a reţinut pe Vitalie Proca, pe atunci un adolescent de 17 ani. În 1998, Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Câteva luni mai târziu, magistraţii i-au redus pedeapsa la 20 de ani. Asasinul nu a ispăşit pe deplin nici această pedeapsă. Şi asta pentru că peste 12 ani, în 2010, Proca a fost eliberat condiţionat de magistratul care a fost lipsit de imunitate. Pe judecător nu l-a oprit nici faptul că, în perioada în care a stat după gratii, Proca a încălcat de cel puţin 50 de ori regimul de detenţie.
 
De menţionat că Vitalie Proca a încercat, în 2008, în perioada guvernării comuniste, să iasă din închisoare invocând o tuberculoză în fază acută, însă judecătorii din Chişinău au refuzat solicitarea. Ca peste doi ani, când Plahotniuc a intrat în politică, Proca să vină cu aceeaşi solicitare, invocând aceeaşi tuberculoză acută. Aici apare judecătorul Andrei Bălan, de la Judecătoria Rezina, care-l eliberează din închisoare.

Fiind în libertate, Proca a reuşit să-şi facă un alt cazier şi să-şi perfecteze paşaportul în baza unui aviz fals. Faptul că un criminal cu asemenea antecedente penale este eliberat din închisoare şi reuşeşte să-şi facă şi paşaport, vorbeşte despre relaţiile serioase ale acestuia. Cu noile acte, Proca a reuşit să călătorească nestingherit prin lume. Numai în 2011, acesta a traversat frontiera de stat de 14 ori. În 2012 a ajuns şi la Londra, unde la sfârşitul lunii martie a tras şase gloanţe în bancherul rus Gherman Gorbunţov. 

După atentatul nereuşit asupra lui Gorbunţov la Londra, presa controlată de Plahotniuc a început să tirajeze subiectul pentru a face să se creadă că tentativa de ucidere a lui Gorbunţov a fost, de fapt, mâna ruşilor pentru „păcate” din trecutul bancherului. Dacă e să admitem că Proca a fost angajat de ruşi pentru a-l împuşca pe Gorbunţov, este greu de crezut că interlopii din Rusia au angajat un killer moldovean, neprofesionist, care în ambele atentate precedente a eşuat, a împuşcat din una şi aceeaşi armă în ambele cazuri, iar într-o tentativă de omor la Bucureşti chiar a încurcat ţinta şi a împuşcat un om nevinovat.

În 2013, Jurnal.md publica un articol amplu după arestarea lui Proca la Moscova, în urma unei operaţiuni Interpol. „La prima vedere, un asasin ordinar, Vitalie Proca, a avut protecţie solidă în conducerea de vârf a ţării. Iar acest lucru îl demonstrează reducerea pedepsei de la închisoare pe viaţă până la eliberarea lui condiţionată, eliberarea ilegală a actelor, plimbarea nestingherită în afara ţării şi sfidarea grosolană a legii. La o analiză mai profundă a faptelor, toate sforile duc la nimeni altul decât la prim-vicepreşedinte Parlamentului, Vlad Plahotniuc, cel care controlează în întregime justiţia din Republica Moldova, lucru demonstrat şi afirmat în repetate rânduri în presă, dar chiar şi de oameni din conducerea ţării”, se spune în materialul din 2013. În articol se vorbeşte despre domeniile, instituţiile şi persoanele controlate de Plahotniuc, în special din justiţie şi din organele de drept, ceea ce i-a permis să-l scoată basma curată pe Proca.

Amintim că Vitalie Proca a fost extrădat de Moscova pe 18 noiembrie 2013. La începutul acestui an, Proca a fost condamnat la 12 ani de închisoare de Tribunalul de la Bucureşti pentru că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti, pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope din Piatra Neamţ.