Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma unui aviz oferit de Serviciul de Informaţii şi Securitate. 

Potrivit SIS, menţinerea lui Orîndaş în funcţie reprezintă un risc pentru sistemul judecătoresc, pe motiv că acesta a fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Moldovei, după ce a eliberat trei ordonanţe prin care i-a ajutat pe ruşi să spele 1,4 miliarde de dolari.

Totodată, presa a scris despre Orîndaş că a fost implicat în atacurile raider de la Banca de Economii, al cărui beneficiar final, conform unor acte ale Curţii de la Londra, este fostul deputat PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Discuţiile asupra acestui subiect au fost cu uşile închise, iar Victor Orîndaş, care a plecat înainte să fie luată decizia, a refuzat să facă declaraţii. Judecătorul are dreptul să atace hotărârea la CSJ. În pofida acuzaţiilor grave care i se aduc, magistratul scapă, deocamdată, de urmărire penală.

Procurorul general a precizat că nu a solicitat acordul CSM de a-i ridica imunitatea şi că subiectul nu a fost discutat la şedinţă.