Recent, un grup internaţional de astronomi au observat accidental explozia unei stele masive, o explozie cunoscută cu denumirea de supernovă superluminoasă (SLSN) Conform InVerse, lumina acestui eveniment cataclismic a călătorit timp de 10,5 miliarde de ani până a ajuns la Pământ, fiind astfel cea mai veche şi îndepărtată supernovă din istorie observată. Ca referinţă, Big Bang-ul a avut loc în urmă cu 13 miliarde de ani 

Echipa de specialişti a numit explozia stelară DES16C2nm. Deascoperirea a fost realizată prin intermediul unei colaborări internaţionale în care specialiştii au cartografiat milioane de galaxii pentru a obţine mai multe informaţii despre materia întunecată. Cercetătorii realizau observaţiile obişnuite când DES16C2nm a apărut sub forma unui punct luminos pe radar. 

''Nu ne-am gândit că vom realiza o astfel de descoperire în urmă cu 10 ani, când am demarat proiectul,'' a declarat coautorul lucrării Bob Nichol din cadrul Institute of Cosmology and Gravitation. Astronomii observă câteva sute de supernove anual, dar SLSN-urile sunt extrem de rare. 

Prima supernovă superluminoasă a fost detectată în 1998. În prezent, specialiştii consideră că doar stelele ce au o masă de 40 de ori mai mare decât cea a Soarelui se pot transforma în SLSN-uri.