Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Frontiers in Ecology and Evolution, arată că animalele marine folosesc celule care conţin culori numite cromatofore pentru a „desena” linii, pete şi dungi pe pielea lor ca modalitate de a comunica cu alţi calamari, scrie Curiosity.

Savanţii au observat acest comportament în două moduri: în sălbăticie, prin construirea unei „case” din frunze şi crengi de bamboo în care o femelă calamar îşi poate depune ouăle, şi în captivitate, prin creşterea calamarilor adulţi timp de două luni. În acest timp, cercetătorii au observat diverse schimbări ale culorilor atât la femele, cât şi la masculi: spre exemplu, o femelă calamar poate avea pielea neagră sau întunecată pentru a indica faptul că nu e interesată de un mascul care o curtează. Sau, atunci când doi masculi se luptă pentru o femelă, câştigătorul poate afişa o explozie de culori pentru a-şi arăta succesul.

Studiul arată că unele animale, în acest caz calamarii ovali, pot folosi corpul şi culorile pielii pentru a comunica, transmiţând seturi de informaţii între ei. Fiecare component cromatic este asociat cu diferite comportamente, „într-un mod similar cu limbajul obişnuit în care cuvintele pot avea mai multe sensuri, dar atunci când apar împreună cu alte cuvinte, mesajul devine clar”, au explicat cercetătorii.