Un compus comun din pasta de dinţi ar putea ajuta la tratarea malariei

Un compus comun din pasta de dinţi ar putea ajuta la tratarea malariei
Sursa: n robot manevrat de inteligenţa artificială a descoperit că un compus comun al pastei de dinţi ar putea fi utilizat pentru realizarea unui medicament împotriva paraziţilor ce provoacă malaria. Triclo Foto: poză simbol 25.01.2018 09:45
Un robot manevrat de inteligenţa artificială a descoperit că un compus comun al pastei de dinţi ar putea fi utilizat pentru realizarea unui medicament împotriva paraziţilor ce provoacă malaria.

Triclosanul ar putea fi utilizat pentru distrugerea tulpinilor plasmodium falciparum, care au dezvoltat rezistenţă la un medicament utilizat la nivel global denumit pirimetamină. Conform Independent.uk, medicamentul inhibă enzima DHFR, iar în prezent specialiştii au descoperit că ticlosanul poate ataca o altă enzimă, ENR. 

Robotul ''Eve'' ce formulează, testează şi reevaluează ipoteze a descoperit că o chimicală obişnuită din pasta de dinţi poate ataca DHFR chiar şi în cazurile în care parazitul este rezistent la pirimetamină. Specialiştii speră să poată dezvolta triclosanul pentru a ataca mai multe tulpini ale paraziţilor aflate în ficat sau sistemul sanguin. 

''Este un compus sigur şi are abilitatea de a ataca două tulpini ale malariei, ceea ce înseamnă că parazitul va dezvolta cu mult mai multă dificultate rezistenţă,'' a declarat dr. Elizabeth Bilsland, din cadrul Universităţii din Campinas, Brazilia. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI