Actorul canadian William Shatner, interpretul căpitanului James Kirk de pe nava spaţială USS Enterprise din celebrul serial „Star Trek”, a lecturat textul desemnat câştigător, la Jet Propulsion Laboratory din California, unde se află centrul de control al misiunii Voyager, potrivit imaginilor transmise de postul de televiziune al NASA: „Noi căutăm prietenia printre stele. Nu sunteţi singuri”.

Mesajul nu a fost stocat pe suporturi fizice, ci a fost transmis în direct prin unde radio către cele două sonde Voyager, alături de obişnuitele seturi de instrucţiuni şi comenzi transmise de inginerii de la NASA, potrivit space.com. Mesajul lecturat de William Shatner a fost amplificat şi transmis apoi în spaţiu de antena DSS63 din cadrul Deep Space Network, aflată la periferia oraşului Madrid. Mesajul va ajunge la bordul sondei după aproximativ 19 ore.

Acest mesaj a fost scris de Oliver Jenkins, utilizatorul contului @Asperger_Nerd de pe Twitter, şi a fost selecţionat în urma unui vot popular dintre alte 30.000 de propuneri.

NASA a lansat acest concurs pentru a găsi mesajul ideal de bunăvoinţă, ce conţine maximum 60 de caractere, pentru a marca a 40-a aniversare a lansării celor două sonde „gemene”, ambele realizate de la Cape Canaveral din Florida în 1977, la un interval de o lună.

Voyager 1 se află la o distanţă de aproape 21 de miliarde de kilometri faţă de Terra - ea călătoreşte deja în spaţiul interstelar din 2012 - şi Voyager 2 - care zboară în direcţia opusă - se află la o distanţă de 17 miliarde de kilometri. Ambele sonde americane au observat planetele Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

Vehiculele spaţiale, care se deplasează cu o viteză de 17 kilometri pe secundă, transportă discuri din aur conţinând mesaje - inclusiv unul înregistrat de fostul preşedinte american Jimmy Carter - salutul „Bună ziua”, înregistrat în 55 de limbi, cântece şi imagini care simbolizează civilizaţia umană, dar şi indicaţii folositoare pentru localizarea planetei noastre. Prezumtivele civilizaţii extraterestre ar putea să găsească într-o bună zi aceste mesaje.

Generatoarele termoelectrice folosite pentru alimentarea celor două sonde Voyager ar urma să se epuizeze în următorii aproximativ 10 ani. Însă ele îşi vor continua deplasarea, silenţioase, parcurgând cosmosul şi realizând o rotaţie completă în jurul galaxiei noastre, Calea Lactee, la fiecare 225 de milioane de ani, a precizat NASA.