Imaginea săptămânii de la NASA: Galaxie megamaser fotografiată de Hubble

Imaginea săptămânii de la NASA: Galaxie megamaser fotografiată de Hubble
Sursa: www.agerpres.ro Foto: nasa.gov 05.09.2017 13:16
Diferite corpuri cosmice emit radiaţii care cuprind întregul spectru electromagnetic, de la radiaţiile gamma de înaltă energie, provenite de la cele mai "energetice" evenimente din Univers, până la radiaţii de energie mai mică, microunde şi unde radio. Microundele, acelaşi tip de radiaţii pe care-l folosim în bucătărie pentru a ne încălzi rapid cina, sunt produse de o multitudine de surse cosmice, printre care şi unele foarte puternice denumite "masere" (microwave lasers), iar cele mai puternice astfel de surse cunoscute au fost botezate "megamasere" şi sunt localizate în centrul anumitor aglomerări galactice, fiind asociate unor găuri negre supermasive şi foarte active, conform NASA.

Cele două galaxii din această fotografie realizată de Telescopul Spaţial Hubble sunt denumite MCG+01-38-004 (cea de deasupra, cu nuanţe roşiatice) şi respectiv MCG+01-38-005 (cea de dedesubt, în nuanţe de albastru).

MCG+01-38-005 (cunoscută şi drept NGC 5765B) este un tip special de "megamaser". Nucleul activ al acestei galaxii produce o cantitate uriaşă de energie, care stimulează norii galactici înconjurători formaţi în mare măsură din vapori de apă. Atomii de hidrogen şi oxigen din care este compusă apa absorb o parte din această energie pe care apoi o re-emit la nişte lungimi de undă specifice, dintre care una din zona microundelor, invizibilă pentru telescopul Hubble, dar care poate fi detectată de alte telescoape. Astfel, galaxia albastră MCG+01-38-005 a devenit cunoscută ca un "megamaser" de apă.

Astronomii analizează astfel de obiecte cosmice pentru a înţelege mai bine proprietăţile fundamentale ale Universului. Emisiile de microunde provenite de la galaxia MCG+01-38-005 au fost folosite pentru a calcula o valoare cât mai exactă a constantei Hubble, care măsoară viteza de expansiune a Universului. Această constantă universală, precum şi telescopul orbital care a realizat fotografiile au primit numele astronomului Edwin Hubble, ale cărui observaţii au dus la descoperirea expansiunii Universului.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI