Starea foarte bună de conservare a epavei, găsită la o adâncime de 30 de metri pe fundul mării, în largul oraşului Ostende, pare să indice faptul că trupurile celor 23 de membri ai echipajului se află în interiorul submarinului, potrivit primelor observaţii realizate de un scafandru.

Un cercetător belgian, Thomas Termote, pasionat de arheologie maritimă, a descoperit epava în vara acestui an, potrivit declaraţiilor făcute în cadrul unei conferinţe de presă, organizată marţi dimineaţă în Ostende, la care a fost prezent şi Carl Decaluwe, guvernatorul provinciei Flandra de Vest.

"Submarinul este intact, totul este încă închis. Este ceea ce a văzut Thomas Termote în timpul primei sale scufundări din această vară", a declarat pentru AFP Jan Mees, directorul Institutului Flamand al Mărilor (Vlaams Instituut voor de Zee — VLIZ), unde a avut loc conferinţa de presă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, la bordul submarinului se aflau "22 de membri ai echipajului standard şi un comandant", a declarat la rândul lui Carl Decaluwe, citat de cotidianul flamand De Standaard. "Toate ferestrele sunt închise. Acest lucru arată că epava nu a fost deschisă şi că, pe de altă parte, trupurile celor 23 de membri ai echipajului sunt încă în interiorul epavei", a adăugat el.

Este pentru a 11-a oară când un submarin german ce datează din timpul Primului Război Mondial (1914-1918) a fost descoperit în apele teritoriale belgiene, a subliniat Jan Mees, precizând că şase tipuri diferite de submarine germane din acea epocă au fost găsite în apele Belgiei.

În timpul acelui conflict mondial, marina germană a utilizat portul Zeebrugge ca bază de staţionare pentru submarinele sale ("U-boot").

Pentru a bloca flota germană în port şi pentru a o neutraliza, liderii militari britanici au decis în aprilie 1918 să saboteze unele dintre navele lor de război la intrarea în canalul maritim din faţa oraşului Ostende, fapt rămas în istorie ca un episod celebru al luptelor date pe teritoriul Belgiei în timpul Primului Război Mondial.