Este vorba despre un punct negru care apare în vechiul manuscris indian datat în secolul al III-lea sau al IV-lea şi care a fost identificat de Universitatea Oxford ca fiind cea mai veche dovadă a utilizării simbolului zero.

''Oameni de ştiinţă de la biblioteca Bodleian a Universităţii Oxford au folosit datarea cu carbon 14 pentru a stabili vechimea cifrei care apare în celebrul manuscris indian vechi'', cunoscut sub numele de manuscrisul Bakhshali, a precizat universitatea într-un comunicat.

"Textul datează din secolul al III-lea sau al IV-lea, ceea ce indică cea mai veche utilizare cunoscută a acestui simbol", se adăugă în comunicat.

"Această descoperire importantă face posibilă plasarea naşterii simbolului 'zero' (...) cu 500 de ani mai devreme decât credeau specialiştii până acum", a adăugat instituţia.

Documentul conţine "sute de zerouri" simbolizate printr-un singur punct negru reprezentând ordine de mărime în vechiul sistem numeric indian. Acest punct a evoluat devenind simbolul folosit astăzi pe întreaga planetă.

Prima utilizare a simbolului zero a fost până acum ataşată unei inscripţii din secolul al IX-lea pe un templu din Gwalior, în statul indian Madhya Pradesh.

Manuscrisul Bakhshali, considerat cel mai vechi document matematic indian, deţinut de biblioteca Bodleian din 1902, a fost descoperit în 1881, îngropat într-un câmp din apropierea satului Bakhshali, situat în India la acea vreme, acum în Pakistan.

Conţinând 70 de file realizate din coajă de mesteacăn, datarea sa era până acum contestată în sânul comunităţii ştiinţifice.