„Duminică seară la ora 08:00 a avut loc o puternică variaţie de protoni de o înaltă încărcătură energetică. Astronauţilor li s-a dat ordin de alertă şi s-au transferat în refugiul ISS”, a asigurat Mihail Panasiuk, directorul Institutului rus de fizică nucleară Skobeltsyn la o conferinţă de presă.

Cercetătorul rus a avertizat că măsura de precauţie nu a fost de neglijat, având în vedere că „o mare cascadă de protoni ar fi putut penetra structura ISS”, a explicat el.

Din fericire, deşi explozia puternică a avut loc când platforma se afla în bătaia Soarelui, jetul de protoni a fost de scurtă durată, prin urmare nu a provocat pagube.

„Schimbările din câmpul magnetic se repercutează asupra tuturor dintre noi. Însă fiecare persoană este afectată diferit. Pe unii îi doare capul, pe alţii nu”, a explicat cercetătorul rus.

În acelaşi timp, expertul a subliniat că dacă actuala activitatea anormală a Soarelui se prelungeşte timp de mai multe zile, ar fi bine să fie amânată lansarea navetei Soyuz, prevăzută la 13 septembrie.

Totuşi, Centrul de Control al Zborurilor a informat că fenomenul solar nu a provocat schimbări în pregătirile pentru acest zbor cu destinaţia ISS.

În ceea ce priveşte posibila legătură între uraganul Irma şi furtuna solară, Panasiuk a recunoscut că unii cercetători susţin această teorie, însă el a respins o legătură directă între cele două fenomene.

La rândul lor, cercetători kazahi au prognozat că erupţia solară ar putea provoca o furtună magnetică în zilele de 12 şi 13 septembrie.

Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc săptămâna trecută, dintre care una a fost considerată cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, potrivit NASA

Aceste jeturi de radiaţii, care pot perturba funcţionarea sateliţilor de comunicaţii şi sistemele de navigaţie GPS, ca şi reţelele de distribuţie electrică la straturilor superioare ale atmosferei terestre, au fost detectate şi filmate de sonda „Solar Dynamics Observatory” a Agenţiei Spaţiale Americane.