Inginerii de la NASA studiază posibilitatea construcţiei unui rover "steampunk" pentru explorarea suprafeţei lui Venus, înlocuind peste tot unde este posibil echipamentele electronice cu sisteme de pârghii şi roţi dinţate, conform SPACE.com.

"Venus este un loc prea inospitalier pentru a putea folosi sistemele electronice complexe de control cu care sunt dotate roverele de la suprafaţa lui Marte", a explicat Jonathan Sauder, inginer la NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California. "Cu un rover complet mecanic însă, am putea desfăşura o misiune de cel mult un an" la suprafaţa lui Venus, a adăugat el.

În cazul planetei Venus, "inospitalier" este însă un cuvânt prea blând. Condiţiile de pe planeta Venus fac ca Infernul lui Dante să pară un mic colţ de Paradis. Presiunea atmosferică la suprafaţa lui Venus este suficient de puternică pentru a distruge coca unui submarin nuclear. Efectul de seră manifestat în atmosfera acestei planete, care practic nu se poate răci, face ca temperatura medie la suprafaţă să fie de 462 de grade Celsius — suficient de mare pentru a topi plumbul — temperatură la care sistemele electronice sofisticate nu pot rezista.

Nicio sondă nu a putut îndura aceste condiţii mai mult de 127 de minute, şi niciuna dintre "puterile spaţiale" ale planetei nu a încercat să mai trimită o misiune spre Venus de mai bine de trei decenii. Ultimele sonde care au asolizat pe Venus sunt modulele sovietice Vega 1 şi Vega 2, care şi-au desfăşurat misiunea în 1984.

NASA şi-a asumat însă provocarea de a concepe un rover capabil să reziste presiunii atmosferice, temperaturilor şi ploilor de acid sulfuric de pe Venus, căutând inspiraţie în celebra maşină diferenţială concepută de Charles Babbage în secolul al XIX-lea (un calculator automatic, mecanic, proiectat pentru tabelarea funcţiilor polinomiale) sau în misteriosul mecanism Antikythera, ce era folosit de vechii eleni pentru a prezice producerea eclipselor şi pentru alte calcule astronomice.

Pornind de la astfel de surse de inspiraţie, inginerii NASA lucrează la un vehicul concept pentru explorarea unor medii extreme denumit Automaton Rover for Extreme Environments (AREE).

"Într-o primă fază am comparat tehnologiile pur mecanice de automatizare pentru rovere cu cele electronice capabile să reziste la temperaturi ridicate şi cu cele hibride. Un rover cu totul mecanic, deşi fezabil, nu ar fi practic, iar un rover construit doar pe baza celor mai rezistente echipamente electronice de care dispunem nu ar face faţă condiţiilor de pe Venus. Varianta unui rover hibrid, care să folosească atât sisteme mecanice cât şi anumite echipamente electronice rezistente la temperaturi ridicate este însă foarte promiţătoare", a subliniat Sauder.

Un astfel de rover hibrid s-ar deplasa la suprafaţa lui Venus pe şenile, la fel ca un tanc, iar cea mai mare parte a energiei de care are nevoie va fi generată de o turbină eoliană. De asemenea, NASA are în vedere şi instalarea unor panouri solare pentru suplimentarea energiei roverului. Roverul AREE va fi dotat şi cu o antenă radar rotativă, putând retransmite selectiv semnalele radar primite de la o sondă rămasă pe orbita lui Venus. Roverul AREE ar putea transmite datele adunate de la suprafaţa lui Venus prin codul Morse.