Echipa formată din 17 specialişti, printre care se numără oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi China, acoperind mai multe domenii de cercetare, condusă de profesorul Ian Wright de la Universitatea Macquarie din Australia, a utilizat ''big data'' — constând în seturi de date de volum mare — pentru a analiza informaţii despre 7.600 de specii de plante din lume, de pe toate continentele pe care creşte vegetaţie, şi a descoperi motivul pentru care frunzele plantelor au mărimi diferite în funcţie de latitudine, de la cele mai mici în apropierea polilor, la cele mai mari la tropice.

''Deşi manualele susţin că (diferenţa — n.r.) este un echilibru între disponibilitatea apei şi supraîncălzire, noi am observat altceva în date'', a declarat dr. Elizabeth Law de la Universitatea din Queensland, potrivit site-ului acestei instituţii.

Cu ajutorul unor modele specifice, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, în cea mai mare parte a lumii, factorii-cheie care au afectat dimensiunea frunzelor au fost temperaturile din cursul nopţii şi riscul de îngheţ.

''Acest lucru a fost semnalat în urmă cu aproximativ un secol, însă abia acum am venit cu o explicaţie completă pentru ceea ce se întâmplă cu frunzele din lume în relaţie cu clima din zona respectivă'', a declarat Wright pentru Xinhua.

Mărimea frunzelor poate varia de la 1 milimetru pătrat la peste un metru pătrat, iar oamenii de ştiinţă caută de multă vreme să afle secretul din spatele diferenţelor considerabile dintre ele.

Potrivit teoriilor tradiţionale, condiţiile de umiditate ar fi fost principala cauză care a determinat mărimea frunzelor.

Înţelegerea motivului pentru care dimensiunile frunzelor variază este deosebit de importantă pentru o multitudine de domenii ştiinţifice, inclusiv pentru cele privind schimbările climatice. După cum se arată pe site-ul Universităţii din Queensland, aceste informaţii ''vor fi utilizate de autorităţile guvernamentale pentru a prevedea modul în care vegetaţia se va schimba, la nivel local dar şi global, pe fondul schimbărilor climatice şi pentru a dezvolta planuri în vederea adaptării la acestea''.

De asemenea, prin înţelegerea modului în care mărimea frunzelor este determinată de temperatură se pot ''reconstitui condiţiile de climă din trecut, chiar şi din urmă cu milioane de ani'', a precizat Wright.

Studiul este publicat în cel mai recent număr al ''Science''.