Studiul publicat marţi de revista Nature Communications oferă informaţii avansate cu privire la starea embrionului şi îi va ajuta pe medici să-i selecteze pe aceia care au cele mai mari probabilităţi de a fi duşi cu succes la termen.

Această informaţie ar putea fi utilă pentru cuplurile care au probleme de fertilitate, în condiţiile în care un tratament de fecundare in vitro poate costa circa 20.000 de dolari (circa 17.000 de euro), astfel încât majoritatea îşi doresc o reuşită de la prima încercare.

Noua metodă, care a fost testată pe o vacă, constă în filtrarea luminii prin ţesuturi cu scopul de a crea o imagine a embrionului de viţel. Această tehnică rezolvă problemele pe care le generau alte metode chimice, sau fizice, ce presupuneau un risc toxic pentru făt.

"Unul din obiectivele far ale embriologiei este de a găsi o formă de a determina într-un mod cât mai puţin invaziv care sunt embrionii cei mai viabili", a declarat unul din autorii studiului Matthew Wheeler.

Analizarea embrionului animal, pentru a putea determina dezvoltarea lui, se realizează printr-o observare a fluidelor celulare, deşi, potrivit cercetătorilor, "nu există încă un marcator universal".

Oamenii de ştiinţă speră ca această nouă tehnică să poată fi aplicată pe viitor la tratamentele de fecundare umană.