În cadrul experimentelor, medicamentului canakinumab s-a dovedit cel mai eficient tratament pentru scăderea colesterolului, informează BBC. 

În cadrul studiului, subiecţii au prezentat o scădere cu 15% a riscului de repetare a unui infarct. În ciuda efectelor pozitive, experţii pun la îndoială eficienţa medicamentului, efectele secundare şi costurile. Testele au dovedit că riscul apariţiei infecţiilor fatale a crescut în cazul recipienţilor. Însă, experţii din cadrul British Heart Foundation susţin că ''testele mult ateşteptate ar putea salva vieţi''. 

În cadrul studiului, 10.000 de pacienţi care au suferit anterior un infarc au fost trataţi cu un nou medicament antiinflamator o dată la trei luni. Testele au avut loc în peste 40 de ţări, iar subiecţii au fost monitorizaţi pe parcursul a patru ani. Rezultatele au demonstrat o scădere a riscului producerii unui nou infarct . Însă a fost descoperită şi o incidenţă a apriţiei infecţiilor fatale şi a septicemiei. 

Iniţial, Canakinumab a fost creat pentru tratarea artritei reumatoide. Dr. Paul Ridker, din cadrul Harvard Medical School, afirmă că studiul reprezintă ''o victorie a unei lungi cercetări''. ''Pentru prima oară, am reuşit să dovedim că prin scăderea colesterolului putem reduce riscul cardiovascular,'' adaugă el.